Febră, dureri de cap sau chiar stări de leşin! Căldura excesivă constituie un factor de stres pentru organism, prin spasme dureroare ale muşchilor, dar şi prin transpiraţie excesivă.
Primul-ajutor constă în masaj şi hidratare. „Epuizarea termică este cea mai gravă boală generată de caniculă. Ea slăbeşte rezistenţa organismului, apare transpiraţia, scade pulsul, pielea se răceşte şi, uneori, este însoţită de leşin şi vomă", a explicat medicul Laurenţiu Luca.
Epuizarea termica apare la persoanele neaclimatizate care depun eforturi la temperaturi ridicate si este partial un rezultat al pierderii de sare si de apa. Pacientul acuza cefalee, greata, varsaturi, ameteala, slabiciune, iritabilitate si crampe, scrie sfatulmedicului.ro.
Tratamentul în cazul epuizării termice constă in repaus in mediu racoros, accelerarea pierderii de caldura prin evaporare cu mijloace mecanice de antrenare a aerului (ventilatoare) si inlocuirea lichidelor pierdute cu solutii care contin sare. Daca pacientul nu varsa si are tensiunea stabila, o solutie echilibrata de saruri, orala, disponibila in comert, este de preferat.
Daca pacientul are varsaturi sau daca este instabil hemodinamic, se verifica electrolitii si se administreaza intravenos 1-2 litri de solutie de clorura de sodiu in apa (ser fiziologic) 0,9%. Pacientul trebiue sa evite eforturile fizice in mediu hipertermic timp de inca 2-3 zile.