Dorohoi News Logo

Risc crescut de trichineloza

trichineloza

Ministerul Sanatatii atentioneaza asupra riscului mai mare de imbolnavire cu trichineloza si recomanda populatiei sa cumpere carne de porc numai din spatii autorizate sanitar
Boala de trichineloza si simptome
Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, un parazit localizat intracelular, atat in stadiul larvar, cat si ca adult, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Potrivit medicilor, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii si rezistenta organismului.
Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie (stare de slabiciune).
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termica "in sange" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca), achizitionarea carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate, cat si taierea clandestina a animalelor.
Boala nu se transmite de la om la om, ci doar prin consumul carnii infestate.
Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazinele specializate. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele, arata ministerul.

sursa: 9am.ro
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web