Persoanele care au în familie cazuri de cancer se confruntă cu riscuri mai mari să dezvolte nu doar acelaşi tip de cancer, dar şi alte forme, relevă o cercetare citată joi de BBC News.
Jessica Harris, reprezentantă a organizaţiei Cancer Research din Marea Britanie, a declarat că riscul de cancer este determinat de o combinaţie de gene pe care le moştenim de la părinţi, stiluri de viaţă şi mediul în care trăim. Studiul, la care au luat parte 23.000 de persoane din Italia şi Elveţia, arată că, pentru fiecare din cele 13 tipuri de cancer analizate, rudele apropiate au un risc crescut să dezvolte aceeaşi boală.
Există însă şi dovezi potrivit cărora în familiile în care s-a înregistrat de-a lungul timpului un tip de cancer există un risc semnificativ mai mare de apariţie şi a altor forme ale acestei boli. Organizaţiile de combatere a cancerului susţin că riscul depinde de gene, stil de viaţă şi mediu.
Cercetarea, apărută în publicaţia Annals of Oncology, a monitorizat 12.000 de pacienţi cu diferite tipuri de cancer. Pacienţii au fost comparaţi cu alte 11.000 de persoane care nu prezentau boala. Cercetătorii au colectat informaţii privind istoricul cazurilor de cancer din familie, în special la rudele de gradul unu (cei cei împărtăşesc circa 50% din gene - un părinte, frate/soră sau copil).
Studiul a descoperit că persoanele care au o rudă de gradul unu cu cancer de laringe au un risc de trei ori mai mare să dezvolte un cancer oral şi de faringe.
Persoanele înrudite cu cineva care a avut cancer oral sau de faringe riscă de patru ori mai mult să dezvolte cancer esofagian. Cancerul la sân a dublat riscul de cancer ovarian pentru femeile dintr-o familie.
Bărbaţii au un risc de 3,4 ori mai mare să dezvolte un cancer de prostată dacă o rudă de gradul unu a avut cancer la vezica biliară.
Cercetarea a confirmat de asemenea unele riscuri de cancer deja cunoscute, printre care un risc mai mare ca femeile să dezvolte cancer la sân dacă în familia lor au existat cazuri de cancer intestinal. „Dacă ai o rudă care a avut un tip de cancer, atunci riscul ca şi tu să dezvolţi acelaşi tip de cancer poate fi mai mare", a declarat, pentru BBC News, şefa echipei de cercetători, dr. Eva Negri, de la Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano. În acelaşi timp, riscul de a face aceeaşi formă de cancer este mai mare decât cel de a face o formă diferită.
În unele cazuri, legăturile între tipuri diferite de cancer ar putea fi cauzate de factori de mediu comuni, cum ar fi obiceiurile legate de băutură şi fumat ale membrilor unei familii, a mai afirmat Eva Negri.
Însă există de asemenea dovezi că şi factorii genetici afectează apariţia cancerului.
Jessica Harris, reprezentantă a organizaţiei Cancer Research din Marea Britanie, a declarat că riscul de cancer este determinat de o combinaţie de gene pe care le moştenim de la părinţi, stiluri de viaţă şi mediul în care trăim. „Chiar dacă avem sau nu pe cineva în familie cu cancer, a duce o viaţă sănătoasă este cu adevărat în favoarea noastră şi reduce riscul de cancer", a spus ea.
„Principalele lucruri pe care le poţi face este să nu fumezi, să reduci consumul de alcool, să te menţii în formă fiind activ şi având o dietă echilibrată", a mai afirmat ea.
Eluned Hughes, din partea organizaţiei caritabile Breakthrough Breast Cancer, a subliniat că, deşi unele tipuri de cancer se transmit în familie, este vital ca femeile să nu uite că majoritatea cazurilor nu sunt ereditare. „Pentru a înţelege pe deplin cauzele cancerului la sân, trebuie să studiem mai multe femei pe o perioadă mai mare de timp", a spus ea. Sursa: AGERPRES