Băuturile dietetice îţi dau metabolismul peste cap şi îţi pun în pericol sănătatea. Cel puţin asta arată două cercetări noi.
Multi apeleaza la bauturi diet considerand ca precizarea „fara zahar” trecuta pe eticheta ii ajuta sa controleze kilogramele de pe cantar. Ultimele doua pareri prezentate in revistele de nutritie pun la colt bauturile diet. Primul care ne-a atras atentia este articolul „Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements" publicat in Trends in Endocrinology and Metabolism.
Autoarea lui, cercetatoarea Susan Swithers, scrie ca persoanele care consuma frecvent substitute ale zaharului (aspartam, sucraloza sau zaharina) folosite in acest tip de bauturi au un risc crescut de sindrom metabolic, diabet de tip 2 si boli cardiovasculare.
Una din teorii este ca aceste bauturi arunca in aer metabolismul prin diminuarea raspunsului pe care organismul il are atunci cand consumam zahar. Mai clar, din momentul in care un produs cu zahar atinge papilele gustative, corpul incepe sa elibereze niste hormoni pentru a incepe sa proceseze zaharul. Atunci cand consumam indulcitori artificiali corpul este indus, practic, in eroare si s-ar putea ca atunci cand vom manca din nou zahar adevarat raspunsul organismului sa nu mai fie cel asteptat.
Susan Swithers nu este singura care pune indulcitorii din bauturi la colt. O cercetare publicata in American Journal of Clinical Nutrition sustine ca bauturile cu indulcitori artificiali sunt mai rele pentru organism chiar si decat cele care contin zahar. Studiul a fost facut pe o perioada indelungata (14 ani) pe 66.000 de femei a scos la iveala ca bauturile diet cresc riscul de diabet cu pana la 66%. Citeşte mai mult pe foodstory.ro