Dorohoi News Logo

Efectul miraculos al măceşelor asupra organismului

macese

Macesele sunt incluse in ceea ce numim noi fructe de padure, iar numele plantei care le ofera spre consumul nostru poarta mai multe denumiri: Rosa canina L, Rasura, Ruje sau chiar Trandafir Salbatic. Din pacate nu se realizeaza o cultivare intensa si pe arii extinse, desi acest fruct are numeroase efecte benefice.

Daca realizam o sectionare a unui fruct de macese, vom gasi la interior achenele, acestea fiind adevaratele fructe, care, impropriu, sunt denumite seminte. Forma acestora este fie rotunda fie elipsoidala, iar in momentul maxim al coacerii au culoarea portocalie si rosie.

Pentru a beneficia de calitatile maceselor la maximum, trebuie sa fie recoltate in momentul denumit parga, inca necoapte pe deplin. Odata trecut de aceasta faza, fructul scade in ceea ce priveste substantele active si nu mai poate fi utilizat. Dupa ce se recolteaza, trebuie sa fie prelucrate instant, tocmai pentru a conserva cat mai mult substantele active, bogate in vitamina C.

Macesele contin:
·    49% apa;
·    21 % zahar;
·    3,6% proteine;
·    3,5% acizi;
·    23% celuloza;
·    2,8% minerale;
·    Vitaminele A, B1, B2, E, K, P.

Ceea ce trebuie sa retineti despre macese este faptul ca acizii continuti ajuta foarte mult la stabilizarea vitaminei C in organism.

Moduri de pregatire a maceselor:
Amestecul de macese cu miere se obtine din doua parti pulpa de macese curatate foarte bine de perisoare si o parte miere. Citeşte mai mult pe Lyla.ro.

 

DorohoiNews.ro



sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web