Dorohoi News Logo

Decontarea serviciilor medicale în străinătate. Iată de ce documente ai nevoie

serviciile-decontate

Pentru asiguraţii români aflaţi temporar pe teritoriul altui stat membru al UE/SEE/ Elveţia, CNAS decontează contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora. Iată de ce documente ai nevoie.

Pentru asiguraţii romani aflaţi temporar pe teritoriul altui stat membru  al UE/SEE/ Elveţia, CNAS  decontează contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, în baza următoarelor documente:

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate / Certificat provizoriu de înlocuire ( CIP) – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada şederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru în care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia.

Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate. Decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia, respectiv statul de reşedinţă şi statul în care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul în care s-au acordat serviciile medicale.

Regulamentul (CE) 883/2004 şi Directiva 24/ 2011: Asistenţa medicală transfrontalieră (începând cu 25 octombrie 2013) – reglementează rambursarea contravalorii serviciilor medicale acordate fără autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate, care se realizează la nivelul tarifelor din România prevăzute în actele normative în vigoare la data efectuării plăţii serviciilor de către persoana asigurată.

Cât despre cazul regelui Cioabă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată într-un comunicat că „va analiza şi formula un punct de vedere în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe baza documentelor puse la dispoziţie, în situaţia în care va exista o solicitare în acest sens".

Între România şi Republica Turcia există un acord încheiat în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 şi ratificat de România prin Legea nr. 551/2002.  Acordul este  aplicabil următoarelor categorii de persoane asigurate:
Persoane detaşate
Pensionari
Persoane angajate
Lucrători independenţi
Membri de familie ai acestora.

Acordarea serviciilor medicale se efectuează în conformitate  cu legislaţia statului pe al cărui teritoriu sunt furnizate serviciile respective.

Decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituţiile competente ale celor două ţări, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România şi Preşedinţia Instituţiei de Asigurări Sociale (SSKB) din Turcia. Decontarea se realizează la nivelul tarifelor utilizate în sistemul de securitate social din statul pe al cărui teritoriu au fost acordate serviciile respective. Sursa: realitatea.net

 

DorohoiNews.ro



sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web