Dorohoi News Logo

Doi romani au descoperit cheia tratamentului impotriva cancerului

tratamentului impotriva cancerului

Doi romani, Nicolae Ghinea si Aurelian Radu, coordoneaza cele doua echipe care au anuntat ca au descoperit "amprenta" universala a cancerului, pe baza careia maladia va putea fi usor depistata si tratata inca din stadii precoce.
   Cei doi cercetatori, care isi desfasoara activitatea la Paris, si respectiv New York, au descoperit proteina-marker, receptor pentru hormonul hipofizar FSH, care se gaseste in toate cele 11 tipuri de tesuturi canceroase studiate, iar asta va ajuta la gasirea unui medicament care sa vindece cancerul, informeaza Gandul.
   Nicolae Ghinea este doctor in biologie celulara si director de cercetare la Institutul National al Sanatatii si Cercetarii Medicale din Paris (INSERM). El este cel care a condus cercetarile si dupa ce a obtinut rezultate pozitive i-a solicitat ajutorul fostului sau coleg de la Institutul de Biologie si Patologie Celulara din Bucuresti, doctorul in biologie moleculara Aurelian Radu, aflat la scoala de medicina Mount-Sinai din New York.
   "Am discutat mult pe Skype. Noi am pornit cu speranta ca vom putea dovedi ca receptorul pentru FSH poate fi utilizat la evidentierea cancerului de prostata. Initial, am fost dezamagiti cand am gasit markerul si la alte tipuri de cancer. Pe urma, vazand ca e in toate tumorile, am realizat ca, de fapt, gasisem un marker universal al cancerului, ceea ce era mult mai mult decat visasem. Markerul universal va putea fi utilizat, dupa cum vom vedea, ca un "cal troian" pentru atacarea decisiva a celulelor canceroase" , dezvaluie Ghinea.
   Echipele coordonate de cei doi romani au studiat tumori recoltate de la 1.336 de pacienti, reprezentand 11 tipuri de cancere: la prostata, mamar, la colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule, ovare. In toate cazurile s-a confirmat prezenta markerului si e foarte probabila confirmarea ulterioara in cazul celorlalte forme de cancer, inclusiv in cazul celui limfatic.
   Nicolae Ghinea sustine ca din punct de vedere medical intrevede doua cai de atac: fie blocarea proliferarii vaselor de sange care alimenteaza tumoarea, fie prin agenti care coaguleaza sangele in vasele care alimenteaza tumoarea.
   "Ne-am inzecit eforturile, pentru ca, evident, suntem intr-o cursa contra-cronometru impotriva cancerului. Daca se mobilizeaza principalii producatori de medicamente realizarea unui medicament universal pentru cancer poate fi o chestiune de luni de zile. Va mai dura insa cel putin 2-3 ani pana cand medicamentul sa poata fi administrat pacientilor", a mentionat acesta.

sursa: ziare.com

 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web