Zaharul consumat in exces nu este deloc compatibil cu o viata sanatoasa. Si, din pacate, consumam mult prea mult fara sa ne dam seama. Citeste mai jos opt lucruri care s-ar putea sa te surprinda despre acest ingredient nelipsit din bucataria ta.
Zaharul iti poate distruge inima
Este demonstrat de mult timp ca zaharul consumat in exces creste riscurile de boli cardiace, dar un studiu publicat in 2013 de catre Asociatia Americana a Inimii vine cu dovezi clare in acest sens: zaharul afecteaza sistemul de pompare al inimii si poate duce la infarct miocardic. De vina este o molecula din zahar care provoaca schimbari in muschii inimii.
Zaharul este de vina pentru grasimea abdominala
Din ce in ce mai multe persoane de pe glob sufera de obezitate, iar zaharul este unul din principalii vinovati. Consumul excesiv favorizeaza stocarea grasimilor in zona abdomenului.
Zaharul este mai periculos decat sarea
Este cu adevarat un ucigas tacut. Un studiu din 2008 a aratat ca consumul excesiv de fructoza duce la aparitia unei boli numite rezistenta la leptina. Leptina este un hormon care iti spuna ca ai mancat suficient. Astfel, ajungem sa ignoram ceea ce ne zice creierul si ajungem sa suferim de obezitate. Iar toate acestea vin foarte discret, fara sa-ti dai seama. Asa ca, daca te ingrasi si nu intelegi care este motivul, ar trebui sa-ti controlezi consumul de fructoza.
Zaharul hraneste celulele canceroase
Cand vine vorba de cancer, zaharul joaca un rol crucial. Numeroase studii au confirmat ca o dieta anti-cancer trebuie sa elimine complet zaharul, intrucat acesta favorizeaza cresterea si dezvoltarea tumorilor.
Dependenta de zahar este genetica
Daca scuza ta pentru care mananci dulciuri este ca esti dependenta, s-ar putea sa ai dreptate. Un studiu recent a confirmat faptul ca dependenta de dulciuri si de alcool este data de o gena care se transmite genetic.
Zaharul si alcoolul au acelasi efect asupra corpului
Zaharul este la fel de toxic pentru organism ca si alcoolul. Fructoza si glucoza consumate in exces sunt la fel de daunatoare pentru ficat cum este metabolizarea etanolului. Iar zaharul creste riscul aparitiei mai multor boli de care si alcoolul se face responsabil: hipertensiune, infarct miocardic, pancreatita, obezitate, malnutritie, disfunctie hepatica, dependenta.
Zaharul te imbatraneste
Nu este un mit, zaharul chiar accelereaza procesul de imbatranire. Si nu doar cel fizic, ci si cel cognitiv - zaharul iti afecteaza memoria si capacitatea de concentrare.
Zaharul se ascunde in majoritatea alimentelor din comert
Chiar daca vorbim despre alimente care nu sunt dulci (sos de rosii, dressing de salata, apa tonica, paine), acestea contin zahar. Din pacate, de-a lungul unei zile ajungem sa consumam cantitati imense de zahar fara sa ne dam seama. Sursa: Huffingtonpost