Dorohoi News Logo

Semne care îţi arată că ai nevoie de ochelari de vedere. Ce recomandă specialistul

ochelari

Dacă începi să ai dureri de cap sau te ustură ochii atunci când te uiţi la televizor sau citeşti, e semn că ar trebui să mergi la un control oftalmologic. Medicul Cătălina Corbu a explicat, pentru RTV.NET, care sunt indiciile care ne arată că avem nevoie să purtăm ochelari de vedere. Mai mult, medicul a explicat şi cum poţi să îţi dai seama dacă şi copilul tău are nevoie de un control la oftalmolog.

Stilul de viaţă haotic, privitul în exces la televizor sau calculator, alimentaţia nesănătoasă şi îmbătrânirea sunt câteva dintre elementele care duc la afecţiuni ale ochilor. Organismul poate transmite mai multe semnale care să te determine să mergi la medicul oftalmolog pentru un control.

Semne că ai nevoie de ochelari de vedere

Presbiopia este pierderea treptată a capacităţii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta se dezvoltă de obicei după vârsta de 40 de ani şi este un semn al îmbătrânirii. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, ochii îşi pierd flexibilitatea, fiindu-le din ce în ce mai greu să focalizeze corect imaginile de aproape.

„Individul respectiv îşi dă seama că nu mai vede bine să citească şi trebuie să îndepărteze ca să vadă. Este aşa numita presbiopie care creşte progresiv pe măsură ce individul înaintează în vârstă din cauza scăderii elasticităţii cristalinului", a declarat, pentru RTV.NET, medicul oftalmolog Cătălina Corbu.

Persoanele care se plâng de dureri de cap, de ochi sau se pot simţi obosite atunci când au de făcut o muncă ce necesită vederea de aproape pot suferi de hipermetropie. Aceste persoane au nevoie să îndepărteze obiectele pentru a vedea mai bine.

Persoanele care acuză frecvent dureri de cap sau de ochi şi se pot simţi obosite când şofează sau fac sport pot suferi de miopie. Aceste persoane apropie foarte mult obiectele de ochi pentru a vedea.

Alte semne care îţi arată că ai nevoie de un control oftalmologic sunt vederea distorsionată, în ceaţă şi vederea întunecată. Potrivit medicului oftalmolog, lumina calculatorului poate să obosească şi să usuce ochiul. În acest caz se pot purta ochelari cu antireflex, cu lentilă de calitate. Un alt lucru care nu ar trebui să lipsească este o sticluţă cu lacrimi artificiale.

„Statul mult în faţa calculatorului, într-o lumină artificială, mai ales când merge aerul condiţionat duce la producerea unei uscăciuni care jenează, apare senzaţia de nisip în ochi, persoana respectivă începe să se frece, ceea ce înseamnă că poate să sămânţeze cu tot felul de microbi, etc. Soluţia este să aibă ochelari de calitate, cu antireflex şi să folosească şi lacrimi artificiale",
explică medicul.

Cum îţi dai seama că şi copilul tău are nevoie de ochelari de vedere
Părinţii, educatoarele sau învăţătoarele pot observa la copii anumite semne care să indice faptul că micuţii au probleme de vedere. Copiii se pot apropia foarte mult de televizor, de laptop, pot sta cu capul prea aplecat asupra caietului sau au pleoapele mai roşii. Dacă nu văd bine la tablă, copiii pot să strângă pleoapele. Mai mult, micuţii se pot plânge şi dacă le fug literele de sub ochi şi nu văd să citească. Totodată, şi la copii şi adolescenţi pot să apară durerile de cap în cazul în care aceştia se forţează să citească sau să scrie.

„Când se forţează că citească mai mult, să scrie mai mult, contractând musculatura ochiului ca să vadă mai bine, poate să apară această jenă dureroasă, poate să apară durerea de cap", spune medicul Cătălina Corbu.

Potrivit oftalmologului, „un alt caz la copii este atunci când părinţii observă că îi fug ochii, ceea ce înseamnă că are strabism".

„E bine ca până în jurul vârstei de 8 - 9 ani să fie făcută corecţia şi un tratament, dacă unul din ochi rămâne în urmă, este mai leneş. După vârsta de 9 ani vederea pe care o are copilul respectiv se stabilizează", explică,  medicul, pentru RTV.NET.

 

DorohoiNews.ro



sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web