În timp ce unii specialişti susţin că margarina poate înlocui untul cel bogat în calorii, alţii susţin că „varianta de rezervă” este mai dăunătoare, din cauza conservanţilor pe care-i conţine.
Untul este foarte bogat în calorii. Consumat în exces, poate dăuna sănătăţii, în special inimii. Margarina candidează la “postul” de înlocuitor, însă modul de preparare a stârnit controverse în rândul medicilor: unii susţin că untul e mai bun decât margarina, în timp ce alţii vorbesc despre conţinut ridicat de colesterol, dar şi al conservanţilor şi aditivilor alimentari pe care-i conţine.
Atac la inimă
Untul colectează grăsimea din laptele de vacă, oaie sau bivoliţă şi are 82% grăsimi. Colesterolul şi grăsimile saturate pot afecta vasele de sânge.
„Dacă lactatele integrale, precum laptele şi iaurtul, sunt rele pentru vasele de sânge, untul e cel mai rău din acest punct de vedere. Dacă la copiii până la 10 ani nu e o problemă să mănânce cu moderaţie unt – care are vitamina D, bună pentru rahitism, pentru că sunt activi şi se arde colesterolul -, la adulţi e cea mai proastă alegere pentru sănătatea inimii”, arată nutriţionistul Corina Zugravu. Integral pe doctorulzilei.ro