Una dintre cele mai mari temeri ale proaspetilor parinti este ca micutul sa se imbolnaveasca – ei se panicheaza imediat pentru ca bebelusul este foarte mic, pentru ca nu a mai fost bolnav, pentru ca nu stiu ce medicamente ii pot administra, pentru ca nu stiu sa interpreteze semnele de boala si motivele pot continua.
Ce faci cand bebelusul are febra?
Febra arata ca micutul tau are o infectie impotriva careia lupta singur, fara sa insemne ca este cu adevarat bolnav. O febra care se incadreaza intre valori mai mici sau medii, face parte din mecanismul de aparare al copilului impotriva afectiunilor usoare, caracteristice acestei prime perioade din copilarie. Temperatura scazuta, un pic mai ridicata de 36,6°C, poate fi cauzata de incalzirea exagerata sau chiar de o bautura fierbinte. Febra care depaseste 39°C poate cauza afectiuni ale organismului si trebuie imediat sa fie redusa. Intreaba medicul dinante despre medicamentele ce pot fi administrate copiilor mici si doza recomandata pentru reducerea febrei si a disconfortului provocat. Nu-i da niciodata copilului tau aspirina. Daca vrei sa-i reduci temperatura prin comprese si bai, ai grija ca apa sa fie calda. Apa calda face ca vasele sanguine sa se dilate si astfel, pe masura ce se evapora, raceste sangele. Nu folositi frectii cu alcool, bai sau comprese reci. Acestea pot creste temperatura corpului, avand un efect opus si negativ.
Chemati de urgenta medicul daca bebelusul are urmatoarele simptome:
Respira greu, geme, tuseste; tremura puternic (are convulsii) si nu se linisteste nici cand ii puneti mana pe brate sau pe picioare; suge prea incet, fara vlaga; este molastic si se misca mult mai putin ca de obicei; refuza doua mese la rand sau nu cere sa manance timp de 6 ore; vomita puternic sau prezinta regurgitari repetate, in special dupa ce ia masa; are febra 38°C, este nelinistit, plange indelung (mai mult de o jumatate de ora), desi este hranit; are hipotermie (este rece); tipa de durere si brusc devine palid sau se invineteste la fata; este somnoros si il treziti cu greu; este inconstient; are scaune diareice sau scaune cu sange si mucus; are scaun decolorat, aproape alb; nu are scaun timp de 24 de ore, pielea si ochii i se ingalbenesc; apar eruptii pe corp, care nu dispar timp de 2 zile; buzele si limba au o culoare vinetie; transpira intens (cand mananca sau cand plange).