Dorohoi News Logo

Cum ne pot îmbolnăvi săpunurile antibacteriene

sapunurile-antibacteriene

Chiar dacă pe moment oferă un sentiment de protecţie, pe termen lung, săpunurile şi produsele de curăţat cu ingrediente care ucid bacteriile ne pun în pericol sănătatea. De altfel, ele nu trebuie folosite de mai multe ori pe zi, recomandă specialiştii.

Comercianţii produselor de igienă susţin că săpunurile antibacteriene, la fel ca şi produsele de curăţat, distrug definitiv bacteriile, în vreme ce săpunurile clasice doar le îndepărtează. Specialiştii dermatologi spun însă că produsele antibacteriene nu sunt atât de utile pe cât par. Ele distrug 90% din bacteriile care pot cauza infecţii, dar, în acelaşi timp, le distrug şi pe acelea care există în mod natural pe piele şi care ne apără de boli (flora saprofită). Din acest motiv, trebuie folosite cu prudenţă, de preferat o singură dată pe zi.

Triclosanul acţionează ca un antibiotic

Unul dintre ingredientele cele mai controversate din compoziţia produselor antibacteriene este triclosanul, o substanţă care împiedică dezvoltarea microbilor. Însă, dacă săpunurile cu triclosan sunt folosite frecvent (mai mult de două ori pe zi) există riscul ca bacteriile respective să dezvolte rezistenţă la această substanţă.

Acţiunea lor are, prin urmare, un efect similar antibioticelor: cu cât sunt utilizate mai des, cu atât fac mai mult rău decât bine. Integral pe adevarul.ro

 

DorohoiNews.ro



sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web