Dorohoi News Logo

Simptome banale care ascund boli periculoase

simptome_ignorate

Nu-i nevoie sa rasfoiesti statistici, iti spunem noi: romanii se duc la doctor doar cand le este foarte rau, ignorand simptomele banale, desi acestea pot ascunde insa afectiuni grave.

Nici sistemul medical nu-i foarte amabil, nici omul nu-i prevazator. Din acest cerc vicios s-a nascut o realitate ingrijoratoare: mergem la doctor abia in ultimul moment, cand simtim ca altfel nu se mai poate, si ne tratam “banalele” neajunsuri fizice singuri, fara sa investigam serios cauza pentru care ele ne supara. Numai ca printre simptomele ce nu par sa anunte mari pericole se pot strecura semnale de avertizare ale unor boli grave.

Migrenele puternice
Ce pot ascunde: accident cerebral sau atac de cord
Daca suferi des de migrene insotite de tulburari de vedere, riscul de-a suferi un accident cerebral sau un atac de cord este mai crescut decat in cazul persoanelor care nu au probleme cu durerile mari de cap. Frecventa migrenelor conteaza – daca un astfel de episod se produce o data pe luna, riscul de care vorbeam mai sus este de 50%, deci foarte mare.
Cum te protejezi: mentine-ti sistemul cardiovascular sanatos prin intermediul dietei si exercitiilor fizice. Fumatul si consumul de alcool sunt “placeri” la care e musai sa renunti.

Tensiune crescuta
Ce poate ascunde: diabet
Hipertensiunea si diabetul sunt doua afectiuni strans legate, mai ales cand este vorba de pacienti care sufera de obezitate. Deci kilogramele in plus, pe langa faptul ca ai tensiunea mare, pot indica faptul ca in organismul s-a instalat diabetul de tip 2 – nivelul glicemiei e peste media normala.
Cum te protejezi: In primul rand, testeaza-ti des glicemia – exista dispozitive cu care poti face acest lucru chiar la tine acasa. Un nivel peste 200 mg/dL este un semnal de alarma. Si treci neaparat la dieta, dar una indicata de medicul nutritionist.

Respiratie grea, astm

Ce poate ascunde: depresie, anxietate
Studii efectuate in SUA in anul 2004 au relevat faptul ca 18% dintre pacientii cu dificultati respiratorii sufera si de afectiuni psihologice precum anxietatea si depresia. Cercetari care s-au facut pe veterani din armata au intarit aceste concluzii: la bravii militari, oameni prea mandri ca sa-si etaleze ranile sufletesti, stresul posttraumatic se manifesta deseori prin probleme de respiratie.
Cum te protejezi: recunoscand ca s-ar putea sa ai o problema si mergand sa-ti controlezi nu doar plamanii, ci si mintea si sufletul. Cateva sedinte de psihoterapie iti pot fi de mare ajutor. sursa: femeia.ro

 

DorohoiNews.ro



sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web