Dorohoi News Logo

Colacul de WC sau doza de suc? Ce rişti când bei direct din doză

doze_suc

Un mit urban care circulă de ceva vreme spune că dozele de suc şi conservele sunt mai bogate în bacterii patogene decât toaletele publice. Ce cred specialiştii despre acest lucru.

Unii specialişti susţină că într-adevăr capacele cutiilor de suc sunt mai bogate în bacterii patogene decat toaletele publice.

„Ori de cate ori bagam in gura ceva care este contaminat riscam sa ne imbolnavim", avertizeaza directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu Cercel. In opinia sa, cutiile de suc din care copiii beau direct sunt extrem de periculoase pentru sanatate daca nu sunt spalate inainte de consum, bacteriile depozitate fiind mai numeroase si mai periculoase decat cele de pe capacele de toaleta, scrie think.hotnews.ro.

Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare, subordonat Ministerului Agriculturii, a spus că pâna in momentul de fata, Institutul nu a realizat un studiu in acest sens. "Bacteriile patogene nu sunt la indemana. Daca ar fi peste tot in aer, ne-am imbolnavi toti".

Bacteriile patogene sunt de origine intestinala, continua Nastasia Belc, iar sansa ca ele sa ajunga pe capacele de sucuri sau pe cele de conserve este doar daca acestea nu sunt depozitate corespunzator. Mai precis, daca se afla in apropierea unor surse de infectii, cum ar fi excrementele de rozatoare sau de pasari, sau sunt inchise in depozite cu un grad mare de umiditate in aer, caz in care pot aparea drojdii si mucegaiuri.

„Din moment ce bacteriile patogene sunt de natura intestinala, e mai probabil ca ele sa apara in numar mai mare pe capacele de toaleta", explica specialistul, dand ghes unor bacterii periculoase precum Escherichia coli sau Salmonela. Astfel de bacterii apar mai greu pe cutii de suc sau pe conserve daca sunt depozitate in conditii de siguranta. Oricum, sfatuieste Nastasia Belc, este indicat sa fie bine sterse inainte de consum, chiar daca praful care se aduna pe ele nu prezinta riscuri de imbolnavire. Si praful contine bacterii, insa acestea nu sunt patogene. Sursa: realitatea.net

 

DorohoiNews.ro



sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web