La spital putem merge doar în caz de urgenţă, iar pentru afecţiuni ce nu necesită internarea ne putem trata doar la medicul de familie sau în policlinici. Sunt doar câteva dintre schimbările pe care Ministerul Sănătăţii promite să le pună în aplicare cel târziu din luna martie, pentru a scădea cheltuielile din spitale.
Din 2014, pacienţii au dreptul la un singur set de analize gratuite, însă doar dacă au peste 40 de ani. Persoanele majore de până la 39 de ani vor putea merge la medicul de familie pentru un control de rutină doar o dată la trei ani.
Dacă vreți să mergeți anual, atunci acel serviciu va fi considerat serviciu la cerere. Care se va plăti din buzunarul pacientului. Atât la medicul de familie, cât şi în policlinici sau în spitale. De exemplu, cezariana va fi decontată doar dacă medicul solicită intervenţia chirurgicală. Nu se ştie deocamdată câţi bani vom plăti dacă alegem să fim trataţi de un anumit medic sau cât costă procedurile medicale solicitate de pacienţi.
Medicii de familie şi policlinicile ar trebui să preia până la 40% din cazurile tratate în spitale, ceea ce ar aduce economii importante.
Aşa că Ministerul Sănătăţii triază cazurile tratate în spitale. Urgenţele sunt tratate imediat, dar restul afecţiunilor pot fi amânate luni de zile. De exemplu, îndepărtarea unui neg poate fi amânată până la trei luni, dacă nu vă pune viaţa în pericol.
Tot anul acesta ar trebui să primim şi cardurile de sănătate, după şapte ani de amânări. Acesta va deveni, practic, biletul de acces al românilor la serviciile medicale.
Vestea bună vine dinspre noua lege a malpraxisului. În termen de şase luni o comisie de specialitate va stabili dacă s-a comis sau nu o eroare medicală. În funcţie de această decizie, pacientul sau familia pot negocia prin mediator, valoarea despăgubirilor. Banii vor fi plătiţi de compania de asigurări care a încheiat cu medicul sau spitalul o poliţă obligatorie pentru astfel de situaţii.
Totodată, este aşteptată şi actualizarea listei medicamentelor compensate, care nu a mai fost modificată din 2008. Lista îi va ajuta pe bolnavii de cancer, diabet sau hepatită virală să se trateze cu cele mai noi medicamente.