Dorohoi News Logo

Câteva metode eficiente să vă întăriţi sistemul imunitar şi să vă feriţi de gripă

intaresc-sistemul-imunitar

Câteva obiceiuri simple şi sănătoase vă ajută să aveţi o imunitate de fier şi să ţineţi la distanţă răcelile şi gripa. În primul rând trebuie să vă obişnuiţi să dormiţi opt ore pe noapte, să faceţi mişcare şi să vă hidrataţi la fel de consistent ca vara.

Somnul
Studiile arată că insomniile slăbesc organismul şi îl fac mai susceptibil la boală. Asta pentu că lipsa somnului scade numărul celulelor albe din organism, responsabile cu lupta împotriva microbilor. Pentru a avea un organsim puternic, aveţi nevoie de minimum şase ore de somn pe noapte.

O soluţie ca să dormiţi mai mult este să vă culcaţi cât mai devreme, pe cât posibil până la miezul nopţii. Necesarul de somn diferă de la o grupă de vârstă la alta. Astfel, nou-născuţii au nevoie chiar şi de 18 ore de somn, cei între 1 an şi 6 ani, în medie, de 12-13 ore de somn, iar preşcolarii au nevoie de aproape zece ore de somn.

Sportul
Exerciţiile fizice sporesc numărul celulelor de apărare din organism şi întăresc imunitatea. Faceţi mişcare de câte ori aveţi ocazia! Urcaţi scări, megeţi pe jos câte o staţie-două de autobuz, ieşiţi cu familia în parcurile din apropierea casei.

Yoga şi alte metode de realxare sunt alte variante la modă, pe care le puteţi practica la munte sau în oraşe. În plus, s-au deschis patinoarele. Şi, nu în ultimul rând, puteţi pune muzică la voi în acasă şi organiza câteva „sesiuni de dans".

Igiena
Păstraţi casa cât mai curată, aerisiţi camerele în fiecare zi. Când deschideţi fereastra, le veţi permite poluanţilor din interior să iasă afară. Aceştia sunt adesea cei care „vă stresează" sistemul imunitar.

Spălaţi-vă des mâinile cu săpun, strănutaţi doar în batistă sau pe mânecă şi aruncaţi şerveţelele folosite la gunoi. Da, regulile sunt valabile şi acasă, nu doar în societate!

Dacă se îmbolnăveşte cineva din casă, puneţi-i periuţa de dinţi separat de celalalte, dezinfectaţi clanţa de la uşă şi alte obiect pe care persoana le atinge frecvent. Prosoapele de bucătărie şi de baie trebuie, de asemenea, spălate mai des în sezonul rece.

Hidratarea
Aţi auzit mereu cât de important este să beţi lichide în timpul verii, dar ele sunt la fel de necesare şi iarna. O hidratare adecvată menţine ţesuturile respiratorii într-o bună stare de funcţionare şi împiedică microbii să se fixeze în acestea.

Lichidele sunt necesare şi pentru sistemul imunitar, deoarece îl menţin sănătos.

Temperatura din cameră
Nu supra încălziţi camerele. Aerul uscat este propice pentru dezvoltarea germenilor. Folosirea umidificatoarelor nu este o idee rea. Acestea ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului din casă.

Relaxaţi-vă
Bucuraţi-vă de momentele în care sunteţi alături de familie. Puneţi muzică relaxantă, priviţi împreună la filme, gătiţi cu toţii. Mai puţin stres înseamnă mai multă rezistenţă în faţa bolilor.

Alimentaţia
Chiar dacă este iarnă, nu uitaţi de fructe şi legume. Morcovii, merele, citricele, kiwi, fasolea sunt alimente care cresc imunitatea deorece aduc fibre, vitamina C şi alţi antioxidanţi.

Broccoli, varza obişnuită şi cea de Bruxelles şi conopida sunt o sursă bună de betacaroten şi, în plus, vă protejează de radicalii liberi. Conţin, de asemenea, vitamina C şi calciu. Nu uitaţi una dintre cele mai importante reguli privind alimentaţia: trei fructe şi două legume pe zi ţin doctorul departe de casă. sursa: doctorulzilei.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web