Dorohoi News Logo

Noua lege din sănătate: cine nu plăteşte, nu primeşte

vom-plati-la-sanatate

Pachetul de bază de servicii medicale a ajuns la cea mai bună formă de până acum. Însă, într-un sistem sanitar sărăcit de corupţie, o schimbare pozitivă este greu de obţinut şi, mai ales, de păstrat

De la o extremă la alta: după ce a anunţat că va deconta serviciile medicale atât pentru cei care plătesc asigurare de sănătate, cât şi pentru cei care nu plătesc, Ministerul Sănătăţii întoarce foaia. Astfel, a alcătuit două pachete de bază de servicii medicale, pentru asiguraţi şi neasiguraţi. În timp ce la prima categorie a adăugat servicii medicale în plus, dar a introdus liste de aşteptare şi limitări, la a doua categorie a tăiat „fără milă“.

La ce se referă, mai exact, limitările introduse la noul pachet de bază pentru asiguraţi? De pildă, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, care nu au niciun simptom de boală, au dreptul la o singură consultație preventivă odată la trei ani, efectuată la cabinetul medicului de familie. Pentru restul, vor plăti.

Românii neasiguraţi, al căror număr oficial este de două milioane de persoane, vor beneficia de tratament doar în cadrul urgenţelor, pentru naştere, planning familial şi boli cu potenţial endemo-epidermic.

O limitare care reprezintă o noutate în sistemul nostru este aceea că statul va deconta toate consultaţiile necesare unei persoane până când aceasta îşi rezolvă o anumită problemă de sănătate. Consultaţiile în care se diagnostichează boala vor dura maxim 20 de minute, iar cele de control cel mult 10 minute, se arată în lege.

DorohoiNews.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Like”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web