Dorohoi News Logo

Ficatul de pui, sursă de fier sau toxine dăunătoare?

ficat-de-pui

De obicei, ficatul de pui este consumat pentru gust, însă puţini ştiu că aduce foarte multe beneficii organismului. Pe baza studiilor s-a demonstrat că prin consumul de ficat de pui anemia poate fi combătută.

Acest efect benefic se datorează conţinutului bogat de vitamina B12 despre care mai ştim că stimulează pofta de mâncare, are proprietăţi energizante şi contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide. Specialiştii spun că ficatul de pui conţine de trei ori mai multă vitamina B12 decât necesarul zilnic al organismului. De asemenea, este foarte bogat şi în vitamina A.

Alte studii au scos la iveală că dacă se consumă ficat de pui în mod regulat glanda tiroidă se va menţine sănătoasă. Sănătatea glandei tiroide este datorată conţinutului de seleniu, substanţa care este cunoscută şi datorită rolului decisiv în prevenirea cancerului de prostată. Specialistii spun că această sursă de hrană conţine şi cantităţi importante de fier, substanţa minerală care contribuie la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este o sursă deloc de neglijat de niacină, substanţa minerală fără de care organismul s-ar îmbolnăvi de pelagra, o boală care se manifestă prin delir, diaree şi inflamarea membranelor mucoase. De reţinut faptul că tonul şi carnea de pui sunt cele mai bogate surse de niacină.

Nu în ultimul rând, această sursă de hrană aduce beneficii şi părului, unghiilor şi danturii. Aceste beneficii se datorează conţinutului de proteine şi fosfor. Proteinele sunt responsable de buna dezvoltare a organismului şi oferă un aspect sănătos unghiilor, părului şi muşchilor. La rândul său, fosforul din ficatul de pui, alături de calciu asigură sănătatea oaselor, inclusiv a dinţilor.

Trebuie să ştiţi că, aşa cum se întâmpla şi la om, la păsări sau mamifere ficatul este organul la nivelul căruia sunt metabolizate toate toxinele, medicamentele, aditivii sau pesticidele din hrană. Aici, aceste substanţe pot fi distruse complet sau pot fi transformate în alţi compuşi care să fie mai apoi eliminaţi. În plus, multe dintre aceste substanţe extrem de dăunătoare pentru om rămân şi se depozitează la nivelul ficatului.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că proprietăţile benefice ale ficatului sunt valabile doar în cazul animalelor crescute în condiţii „bio”, adică ferite de pesticide, hormoni de creştere sau alti compuşi chimici cu potenţial dăunător pentru organismul uman.

DorohoiNews.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Like”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web