Aproape 90% din populaţie este afectată în timpul vieţii de sângerări şi inflamaţii gingivale, dar majoritatea ignoră aceste semnale de alarmă. Medicii avertizează că gingiile au un rol major în menţinerea sănătăţii dinţilor şi a stării de bine, generale, de aceea trebuie îngrijite cu atenţie.
Sângerările şi inflamaţiile gingivale anunţă, de obicei, instalarea unei infecţii ce poate pune în pericol sănătatea dentară. “Cei mai mulţi oameni consideră că dinţii sănătoşi sunt cei lipsiţi de carii. Corect, dar nu în totalitate! Semnalele de alarmă apar o dată cu sângerarea şi inflamaţiile gingivale, care anunţă instalarea unei infecţii puternice la nivelul cavităţii bucale”, explică Marina Necşulescu, medic dentist Smile Factory.
Gingiile la control
Cel mai adesea, sângerările şi inflamaţiile gingivale apar din cauza unei igiene dentare necorespunzătoare, care are drept consecinţă acumularea de bacterii la nivelul cavităţii bucale. Acizii produşi de către bacterii inflamează gingiile, determinând astfel înroşirea şi sângerarea acestora.
Alte cauze comune care declanşează sângerările şi inflamaţiile gingivale sunt rănile provocate de un periaj agresiv sau de consumul unor alimente fierbinţi, fumatul sau mestecatul tutunului, folosirea unor proteze dentare necorespunzătoare sau utilizarea unor medicamente neadecvate, precum şi afecţiunile gingivale, dereglările hormonale, lipsa vitaminei K din organism şi chiar instalarea unor boli, precum leucemia.
Persoanele care prezintă inflamaţii şi sângerări gingivale trebuie să se prezinte la un consult medical de specialitate, pentru a interveni asupra problemei încă din fază incipientă. Bolile gingivale netratate pot duce la apariţia unor complicaţii, precum sângerarea permanentă, instalarea bolilor parodontale sau a bolilor osului maxilarului şi chiar pierderea definitivă a dinţilor.
„Boala parodontală are o evoluţie treptată, debutând cu inflamaţia ţesutului gingival – gingivita, inflamaţie favorizată de prezenţa plăcii bacteriene şi a depunerilor de tartru. În cazul în care inflamaţia gingiei nu este tratată, atunci aceasta se extinde spre structurile profunde. Aşa se ajunge ca în timp rădăcinile dinţilor să fie dezgolite, fapt care dă o sensibilitate extrem de mare dinţilor şi chiar se va ajunge la pierderea acestora. Din acest motiv, consultul stomatologic periodic este absolut necesar”, a mai declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodonţie şi ODF la Clinica Stomatologică Multident.
Medicii recomandă persoanelor cu probleme gingivale un tratament de igienizare complet care constă în detartraj, periaj profesional şi air flow, pentru a îndepărta placa bacteriană. În plus, pacienţii trebuie să respecte un ritual riguros de îngrijire şi curăţare dentară, care presupune un periaj după fiecare masă, cu o periuţă cu peri de duritate medie, precum şi folosirea mijloacelor suplimentare de igienizare - aţa dentară, apa de gură, duşul bucal - pentru a preveni depunerea de tartru.