Dorohoi News Logo

Cele mai bune plante medicinale. Siropul de cătină te apără de gripă

tratamente naturiste

Nu te culca pe o ureche, zicând că iarna se termină azi mâine şi că s-a zis cu virozele şi gripa! În realitate, pericolul “bântuie” până în luna aprilie, inclusiv. Dacă nu ţi-ai făcut încă vaccinul sau dacă te ia cu leşin numai când te gândeşti la ac, fortifică-ţi imunitatea cu ajutorul fitoterapiei. Dr. Cristina Bălănescu, specialist în medicină naturistă, îţi recomandă cele mai bune plante medicinale.

Vaccinul gripal are „o concurenţă” serioasă în fitoterapie, ramură a medicinii naturiste care previne şi tratează afecţiunile cu ajutorul plantelor medicinale. Fitoterapia susţine capacitatea generală de apărare a organismului, pe când vaccinarea ridică doar imunitatea faţă de virusurile gripale. În acest scop sunt bune cătina, echinaceea, măceşul şi altele.

Echinaceea
Poate fi folosită sub formă de tinctură, de infuzie sau de capsule şi se administrează zilnic, fără întrerupere, până la sfârşitul lunii aprilie (doza diferă în funcţie de vârstă şi de forma în care este prelucată planta - tinctură, capsule etc. şi este precizată în prospect; în cazuri speciale, dozarea poate fi modificată numai în urma discuţiei cu medicul). Această precizare este valabilă şi pentru celelalte plante recomandate.

Măceşul
Cunoscut bine, din bătrâni, pentru calitatea de a întări rezistenţa organismului la viroze şi gripe, măceşul poate fi administrat sub formă de decoct, de tinctură, sirop, ca atare sau amestecat cu miere (pentru a amplifica efectul).

Ienupărul, eucaliptul, busuiocul, cimbrul
Tot cu rol preventiv pot fi folosite uleiurile volative, sub formă de inhalaţii. Cele mai recomandate sunt uleiurile din ienupăr, eucalipt, busuioc şi de cimbru. Se pun 4-5 picături în lampa de aromaterapie sau se fac băi calde, în care se amestecă 15-20 de picături.

Cătina
Plantă cu rol preventiv, cătina se găseşte în magazinele naturiste şi în farmacii sub cele mai diverse forme: fructe, ulei, sirop, ceai. O mai găseşti şi macerată în miere de albine. Este mai uşor de administrat, fiind foarte acră, iar puterea este sporită de calităţile mierii. Este bine să iei cătina dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, ca să aibă efectul scontat. Atenţie, nu se consumă mai târziu de ora 14.00, pentru că are puternic efect energizant, aşa că, administrată spre seară, produce stări de agitaţie!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web