Dorohoi News Logo

Semne ciudate care îţi spun că eşti bolnav

bolnav

Se pare că nu avem nevoie de un glob de cristal pentru a ne prezice problemele de sănătate, ci doar de cele cinci simţuri. Fie că ne dăm seama, fie că nu, multe dintre boli îşi semnalează apariţia prin mici modificări ale corpului. Vestea bună este că, dacă ştim ce căutăm, putem identifica multe boli aflate în fază incipientă.

Corpul semnalează bolile cu destul de mult timp înainte ca ele să-şi facă de cap în organism. „Semnele de boală" sunt care mai de care mai ciudate, de la o colorare a unghiei care poate anunţa lupusul, până la o respiraţie urât mirositoare care poate semnala disfuncţii erectile. „Time" a întocmit o listă cu cele mai ciudate şapte semne de boală la care să fim atenţi.

Mirosul poate anunţa boala Alzheimer
O scădere a capacităţilor de mirosire poate fi semn incipient al bolii Alzheimer, susţine un studiu realizat de Institutul Naţional al Tulburărilor Neurologice din SUA. Şoarecii crescuţi pentru a produce în exces o proteină implicată în dezvoltarea bolii Alzheimer au înregistrat o rată mai mare de moarte a celulelor nazale. Schimbările care au loc în sistemul olfactiv din cauza demenţei pot semăna cu cele care au loc în alte regiuni din creier, însă se petrec mult mai rapid.

Pierderea simţului olfactiv poate reprezenta ceva obişnuit în cazul celor trecuţi de 70 de ani, dar cei mai tineri sau cei care experimentează o deteriorare a auzului rapidă ar trebui să consulte medicul.

Unghiile pot anunţa lupus
Unghiile sănătoase trebuie să fie fine şi fără pete. Dacă observi roşeaţă sub vreo unghie, poate ai lupus. Lupusul este o boală autoimună, adică atunci când sistemul imunitar este confuz şi începe să atace ţesuturile sănătoase. Această boală mai poate cauza iritaţii pe mâini şi degete, dar şi umflături la baza unghiilor.

Părul uscat sau rărit poate anunţa probleme cu tiroida
Atunci când glanda tiroidă nu funcţionează corect afectează nivelul hormonal al întregului organism, inclusiv hormonii care „se ocupă" de creşterea părului. Problemele cu părul cauzate de o funcţionare defectuoasă a tiroidei se manifestă prin rărire, prin părul uscat sau aspru. O tiroidă cu probleme mai cauzează şi rărirea sprâncenelor.

Semnele de îmbătrânire precoce anunţă un atac de cord
Oamenii care arată prea bătrâni pentru vârsta lor au un risc crescut de probleme cardiace, conform unui studiu efectuat de Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca. Comparativ cu oamenii fără semne vizibile de îmbătrânire (păr cărunt, chelie, riduri şi pleoape lăsate), cei cu trei sau patru semne „bătrâneşti" au un risc cu 40% mai mare de boli de inimă şi cu 57% mai mare de atac de cord în următorii 35 de ani. Dacă observi unul dintre aceste semne, consultă medicul.

Respiraţia urât mirositoare poate anunţa disfuncţii erectile
Halena este un semn de boală gingivală, care se asociază şi cu disfuncţiile erectile. Cercetările turcilor au descoperit că, printre bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, cei cu probleme gingivale grave erau de trei ori mai predispuşi problemelor cu erecţia, decât cei care aveau gingii sănătoase. Ce poţi să faci? Spală-te pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, foloseşte aţa dentară şi deschide gura pentru stomatolog de cel puţin două ori pe an.

Ochii pot semnala probleme cognitive
Într-un studiu efectuat de americani, oamenii sub 38 de ani care aveau vase de sânge mai mari în ochi au înregistrat scoruri mai scăzute la testele de inteligenţă, comparativ cu cei cu vinişoare mai subţiri. Venele din ochi sunt asemănătoare ca mărime, structură şi funcţie cu cele din creier, aşa că ochii ar putea indica un declin al sănătăţii creierului cu ani înainte de instalarea demenţei. Nu este foarte uşor să identifici schimbarea singur, aşa că programează-te la oftalmolog.

Problemele cu auzul indică diabetul
Oamenii care suferă de diabet sunt de două ori mai înclinaţi să aibă probleme cu auzul, decât cei care nu au această boală, notează cercetătorii japonezi de la Universitatea Niigata. Surprinzător, diabeticii mai tineri (adică cei sub 60 de ani) erau chiar mai predispuşi la probleme cu auzul decât cei peste 60 de ani. Nivelul mare al glicemiei asociat cu diabetul poate leza vasele de sânge din urechi. sursa: adevarul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web