Dorohoi News Logo

Postul Paştelui: Soia, bună sau nu pentru sănătate?

soia-carnea-vegetala

Postul Pastelui a inceput si cei care doresc sa-l tina isi indreapta atentia catre produsele din soia. Desi pare o adevarata mana cereasca, fiind bogata in proteine, nutritionistii spun ca soia nu este pe atat de sanatoasa pe cat se crede.

Fitoestrogeni
Soia contine foarte multi fitoestrogeni, substante vegetale care imita estrogenul uman. Cancerul la san, endometrioza, fibromul uterin, infertilitatea si chiar libidoul scazut pot fi cauzate de expunerea la o cantitatea mare de estrogen. De asemenea, potrivit unor studii, un bebelus care bea lapte formula din soia consuma echivalentul a patru pilule anticonceptionale pe zi.

Goitrogenii
Soia contine substante denumite goitrogeni, care inhiba activitatea glandei tiroide. Cand tiroida nu functioneaza corespunzator, te ingrasi, ai schimbari bruste de dispozitie, iti este frig tot timpul, ai stari de epuizare fizica, nu te poti concentra, uiti.

Fitatii
Fitatii sunt substante chimice care inhiba absorbtia de minerale in tractul digestive. Aceste substante sunt prezente in cereale, seminte, nuci si legume, insa soia contine o cantitate mult prea mare pentru ca organsimul sa o poata gestiona.

Inhibitori de tripsina
Soia contine un nivel ridicat de substante care inhiba tripsina, o enzima din aparatul digestiv care ajuta organismul uman sa digere proteinele. Daca nu este secretata suficienta tripsina, poti avea simptome precum crampe stomacale, diareea si chiar sangerari intestinale. De asemenea, poate fi pusa in pericol sanatatea pancreasului.
 
Soia si mitul asiatic
Soia a inceput sa se cultive in China in jurul anilor 1100 ICh, insa nu era folosita decat ca ingrasamant natural si ca hrana pentru animale. Soia nu a fost considerata comestibila pana cand chinezii au inventat un procedeu prin care fermentau soia pentru a o putea manca. Chiar si acum dieta asiatica are la baza soia fermentata, sub diverse forme, insa cantitatea maxima recomandata este de 10 grame pe zi (aproximativ doua lingurite). Totusi, in dieta occidentala, se consuma de 10 ori mai mult. Este ca si cand in loc de un pahar de vin pe zi, ai bea o sticla-doua.

La acestea se adauga si pericolul ca soia sa fie procesata cu adaosuri de zahar, uleiuri vegetale, arome si alti aditivi nesanatosi. Sursa: foodrenegade.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web