Dorohoi News Logo

Cum îți dai seama că ai probleme cu tiroida

control-tiroida

Am facut o lista cu cele mai comune semne care arata ca ai probleme cu tiroida. Deseori aceste semne sunt intalnite fara ca ele sa indice o suferinta reala a glandei tiroide, dar daca te confrunti cu mai multe din aceste simptome este posibil sa ai cu adevarat probleme cu tiroida, iar cea mai buna solutie este sa mergi la un control de specialitate.

Se poate spune ca tirodia nu functioneaza corect daca produce prea putini sau prea multi hormoni. In primul caz vorbim despte hipotiroidism, in al doilea despre hipertiroidism. Cel mai des problemele sunt asociate cu o disfunctie tiroidiana. Varsta nu este un criteriu, problemele pot sa apara si in tinerete si dupa 40 de ani, dar dupa aceasta varsta simptomatologia este mult mai evidenta, pentru ca indiferent de tipul suferintei (hipo sau hipertiroidism) boala produce o uzura accentuata a organsimului.

Iata care sunt principalele semne care arata ca ai probleme cu tiroida.


Oboseala accentuata si persistenta, crestere in greutate fara o schimbare a stilului de a manca sunt doua din cele mai comune semne ca ai probleme cu tiroida.

Scaderea ratei metabolismului determina acumularea de kilograme de care nu mai poti scapa, indiferent ce dieta respecti. In plus kilogramele acumulate vin cu o senzatie permanenta de frig, adica iti este frig cand cei din jurul tau se simt confortabil.

Durerile musculare si articulare difuze cu momente in care trec si reapar fara o cauza anume, pielea foarte uscata, pe tot corpul, si o senzatie de mancarime din cauza uscaciunii pielii, precum si lipsa nevoii de a bea apa, sunt semne ca ai probleme cu tiroida. Un semn asociat este si constipatia.

Lipsa capacitatii de concentrare, tulburarile de memorie si depresia fara o cauza reala sunt si ele semne ca ai probleme cu tiroida.

Palpitaliile, tensiunea arteriala care nu se incadreaza in limite normale, precum si senzatia de sufocare si, uneori, incapacitatea de a inghiti si respira corect, pot fi maniferatri ale disfunctiei tiroidiene, mai ales prin deficitul de hormoni tiroidieni.

Caderea parului, menstruatii foarte abundente, neregulate si mai multe avorturi spontane sau incapacitatea de a concepe un copil sunt manifestari care de cele mai multe ori au drept cauza dezechilibrul tiroidei.

Deficitul de iod este una din principala cauza care produce probleme cu tiroida. Exista si o componenta genetica, dar aceasta se manifesta inaca din primi ani de viata. Cea mai comuna afectiune a tiroidei este diminuarea capacitatii de secretie a hormonilor tiroidieni, si aanume hipotiroidismul care apare in peste 60% din afectiunile tiroidei.

Hipertitoidismul, respectiv producerea in exces de hormoni tiroidieni se manifesta prin agitatie, tensiune arteriala crescuta, piele calda si umeda, diaree si colon iritabil, ciclu menstrual redus si neregulat, senzatie permanenta de caldura.

Indiferent daca ai constatat unele sau altele din simptome, afectiunile si problemele cu tirodia se pot regla, de cele mai multe ori doar cu medicatie, dupa cateva teste si controale. sursa: femeia.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web