Propolisul este una dintre cele mai puternice substante protectoare din natura, fiind folosit de catre albine la astuparea gaurilor, intarirea stupului si mentinerea unui mediu curat, ferit de boli. Cum este un excelent antibiotic natural, propolisul poate fi de mare ajutor la combaterea infectiilor, avand calitati inegalate de fortifiere a sistemului imunitar.
De asemenea, il regasim in topul remediilor naturiste impotriva gripei, amigdalitei si a durerilor in gat. Putini stiu ca artistii il folosesc atunci cand au probleme cu pierderea vocii. Insa proprietatile sale vindecatoare nu se opresc aici. De-a lungul istoriei, propolisul a fost folosit de catre diverse civilizatii pentru efectele sale terapeutice.
Vechii egipteni au imprumutat de la albine tehnica mumificarii cu propolis, aplicand aceasta substanta in propriile ritualuri funerare. In acelasi timp, medicii din Imperiul Roman apelau la propolis pe timp de razboi pentru curatarea si vindecarea ranilor, pentru prevenirea infectarii lor, dar si pentru calmarea durerilor. Motivul pentru care propolisul este atat de apreciat consta in nenumaratele sale proprietati de vindecare.
Efectele sale sporesc atunci cand propolisul este combinat cu mierea sau cu unele plante medicinale, cum sunt echinacea si usturoiul, care ii exacerbeaza efectul de stimulare a imunitatii.
Pe timp de iarna, medicii recomanda o combinatie de propolis si laptisor de matca pentru tratarea gripei, amigdalitei, otitei, racelii si a diverselor tipuri de alergii. Utilizat extern, propolisul are remarcabile calitati de regenerare a pielii.
Proprietati medicinale ale propolisului Mentine sanatatea pielii, a parului si a unghiilor Propolisul lupta activ impotriva semnelor de imbatranire, in special atunci cand actiunea sa este dublata de aloe vera si fructele de padure de tipul acai sau goji. Cum are capacitatea de a promova repararea celulelor, indiferent daca este administrat intern sau extern, propolisul poate fi folosit la tratarea acneei, a buzelor crapate, a degeraturilor, a micozei piciorului si a micozei urechii, a bataturilor, grabind vindecarea tesuturilor afectate.
Mai mult, propolisul intareste unghiile, reface parul degradat si mentine supletea pielii, astfel incat se regaseste intr-o varietate de tratamente cosmetice homemade. Sursa: realitatea.net