Dorohoi News Logo

Cum să ai grijă de tine, în funcție de vârstă

sanatate

Modul in care te straduiesti sa te ingrijesti, adica sa fii cat mai sanatos si sa arati cat mai bine, difera destul de mult in functie de varsta pe care o ai (pe decade in special). Pentru a sti mai multe despre cum sa faci acest lucru "ca la carte", Daily Mail a cerut parerea unor specialisti - un medic generalist, un nutritionist si un antrenor personal, scrie, ziare.com.

La 20 de ani
In aceasta perioada, 20-30 de ani, ar trebui sa incepi sa fii preocupat de obiceiuri sanatoase de viata. Totodata, este important sa fii atent la afectiuni care sunt mai frecvente incepand de la aceasta varsta, cum ar fi cancerul cervical la femei (ar trebui sa-ti faci un test la fiecare trei ani, dupa varsta de 25) sau cancerul testicular la barbati (ar trebui sa verifici lunar daca a aparut vreun nodul in zona). De asemenea, nu exagera in ceea ce priveste bronzatul, deoarece expunerea excesiva la soare, in tinerete, reprezinta unul dintre factorii mari de risc in dezvoltarea celui mai agresiv cancer de piele. Ai grija ca organismul sa primeasca vitamina D (esentiala pentru absorbtia calciului si pentru intarirea oaselor) expunand partial pielea la soare cateva minute pe zi (la amiaza) si luand o doza zilnica de 25 mcg de vitamina D. Fa exercitii cardio la intensitate moderata de 3-5 ori pe saptamana, cate cel putin 30 de minute, si exercitii de forta folosind greutati (sau greutatea corpului impotriva gravitatii), de trei ori pe saptamana. De asemenea, alergatul este ideal la aceasta varsta.

La 30 de ani
Este varsta la care ar trebui sa incepi sa te interesezi de istoricul familial in ce priveste sanatatea, pentru a sti daca esti mai predispus la anumite afectiuni. Daca ai cazuri de boli destul de grave la rude apropiate, ar trebui sa mergi la un medic pentru a-ti face diferite teste (spre exemplu daca cineva a avut cancer de colon sau osteoporoza). Daca fumezi, straduieste-te sa renunti. Studiile arata ca, daca renunti la fumat in jurul varstei de 30 de ani, pana la 50 riscurile de cancer si boli cardiovasculare vor fi aceleasi cu cele ale unui nefumator. De asemenea, daca ai probleme cu greutatea, ar trebui sa te lupti sa dai jos kilogramele in plus - este mult mai usor in aceasta perioada si vei beneficia si de efectele pozitive ale unei greutati sanatoase inca de pe acum. In cazul in care nu ai probleme in acest sens, incearca sa te mentii tinand cont si de faptul ca arderile incep sa incetineasca, astfel ca, daca mananci tot ca la 20 de ani, s-ar putea sa te ingrasi. La 30 de ani si peste, capacitatea organismului de a face exercitii de aerobic poate sa scada cu 6%, astfel ca este indicat sa faci in continuare exercitii fizice in mod regulat si chiar sa mergi la o sala de fitness pentru indrumari de la un specialist.

La 40 de ani
Este deja important sa te concentrezi pe sanatatea inimii si pe reducerea riscului de a face un infarct sau de a avea un accident vascular cerebral. Daca nu ai o greutate normala si te alimentezi incorect, s-ar putea sa incepi sa ai probleme cu colesterolul si cu tensiunea arteriala. Verifica nivelurile acestora si, daca te ingrijoreaza, cel mai probabil medicul iti va spune ce sa faci (daca nu, intreaba-l tu). In cazul in care esti femeie, menopauza si schimbarile hormonale pot duce la o crestere in greutate, mai ales in jurul taliei. Incearca sa iti mentii Indicele de Masa Corporala (IMC sau BMI) sub 27. Micsoreaza portiile si redu cantitatea de carbohidrati cu o treime (in special in cazul produselor din faina alba, a cartofilor). Ai mare grija in ceea ce priveste alcoolul - incearca sa ai cel putin doua zile pe saptamana in care sa nu consumi bauturi alcoolice si sa nu faci excese. Legat de exercitiile fizice, intre 40 si 50 de ani sunt indicate indeosebi cele de tip Pilates, mai ales daca ai petrecut multi ani stand pe scaun ore intregi.

La 50 de ani
Afectiunile cele mai periculoase - bolile de inima, cancerul, diabetul - sunt mai frecvente la aceasta varsta. De aceea, pe langa examinarile medicale facute regulat, esential este sa fii si foarte atent la orice schimbare din organism. De asemenea, riscul de a avea probleme cu prostata (in cazul barbatilor) este mai mare, ca si cel legat de cancer la san (la femei) si cancer cervical (tot la femei), prin urmare trebuie sa iti faci teste medicale mai des. Daca ai un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, straduieste-te sa ai o greutate normala si axeaza-te pe grasimi mononesaturate si pe o dieta care sa aiba in jur de 1.400 de calorii zilnic. In ceea ce priveste exercitiile fizice, este de preferat sa eviti alergatul sau sariturile, deoarece pot pune o presiune prea mare pe articulatii, si sa faci alte tipuri de miscare, cum ar fi inotul.

La 60 de ani
Cei care au 60 de ani si peste, chiar daca se simt cu cativa ani mai tineri, nu trebuie sa uite ca in aceasta perioada riscul de cancer este foarte mare. Inca nu este prea tarziu sa faci schimbari mari, in cazul in care nu le-ai facut pana acum - sa slabesti, sa renunti la fumat, sa faci exercitii fizice. Alimentatia trebuie sa fie destul de saraca din punct de vedere caloric, dar bogata in special in proteine, pentru a intari sistemul imunitar. Consuma ulei de peste o data - de doua ori pe saptamana, pentru a proteja articulatiile. De asemenea, nu uita de miscare, cel putin un mers pe jos in ritm mai accelerat, si cateva exercitii de forta de doua ori pe saptamana.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web