Dorohoi News Logo

Cauze comune si mai putin comune ale durerii de mijloc

afectiuni_ascunse

Cele mai multe dureri de mijloc sunt declansate de o combinatie de factori, printre care extenuarea, incordarea musculara si vatamarile la nivelul muschilor, ligamentelor sau discurilor coloanei vertebrale.
   Multi specialisti sunt de parere ca, in timp, tensiunea musculara poate duce la un dezechilibru in structura coloanei, astfel ca spatele devine mult mai expus la probleme.
   In plus, durerea care apare in zona lombara poate determina aparitia altora. Spre exemplu, dupa ce simti o tensiune puternica la nivelul muschilor mijlocului, ai tendinta de a merge si de a te misca altfel, astfel incat sa protejezi cat mai mult zona si sa folosesti muschi care nu te dor. Insa acest lucru poate cauza instalarea unui disconfort in alte zone ale corpului.
   Pentru a evita pe cat posibil aceste dureri, iata, mai exact, conform Health.com, care sunt cauzele care provoaca o durere lombara, fie ca sunt comune, fie ca sunt mai rar intalnite.
Cauze frecvente
1. Suprasolicitarea muschilor, ligamentelor, articulatiilor sacroiliace sau leziunile acestora.
2. Presiune asupra radacinilor nervilor din canalul spinal (in care se gaseste maduva spinarii). Aceasta poate fi determinata la randul ei de:
- hernie de disc (care poate sa apara in urma folosirii unor utilaje care vibreaza sau in timpul unui efort fizic intens ori a unei ridicari bruste care forteaza mijlocul);
- osteoartrita (apare de obicei odata cu inaintarea in varsta si poate afecta, printre altele, fatetele articulare ale coloanei lombare sau articulatiile soldurilor, in acest caz determinandu-te sa iti modifici stilul de mers, ceea ce duce iarasi la durere de mijloc);
- spondiloza si spondilolisteza (o alunecare spre anterior a unei vertebre, fata de restul vertebrelor);
- stenoza spinala (de asemenea, apare de regula odata cu inaintarea in varsta);
- fracturi ale vertebrelor (se intampla de obicei in accidente);
- deformari are coloanei, inclusiv scolioza.
3. Fracturi prin compresie (sunt mai frecvente la femeile aflate in perioada de postmenopauza care au osteoporoza sau la barbatii si femeile care au folosit pe termen lung corticosteroizi). La o persoana care are osteoporoza, chiar si o mica presiune asupra coloanei, cum ar fi cea determinata de un stranut, poate cauza o fractura prin compresie.
Cauze mai putin frecvente
1. Spondilita anchilozanta (este o forma a artritei, care afecteaza cel mai des coloana vertebrala).
2. Infectii bacteriene (prin sange, bacteriile sunt transportate la coloana dintr-un loc in care exista o infectie sau pot patrunde direct in aceasta in timpul unor interventii chirurgicale sau injectii).
3. Tumori spinale sau excrescente care se dezvolta pe oasele si ligamentele coloanei, pe maduva spinarii sau pe radacinile nervilor.
4. Boala Paget (cresteri anormale ale oaselor, care afecteaza in special pelvisul, coloana vertebrala, pieptul, picioarele).
In afara de acestea, exista afectiuni care pot determina dureri similare celor de mijloc. Acestea sunt: boala inflamatorie pelviana, anevrismul aortic, ulcerul peptic, pancreatita, boli ale vezicii biliare, afectiuni urinare, cum ar fi pietre la rinichi, si afectiuni ale prostatei.
Totodata, este important sa stii si ca starea mentala si sufleteasca pot avea un efect negativ asupra durerilor de mijloc. Oamenii stresati, deprimati, nemultumiti de serviciul lor sau care au probleme mari sunt mai expusi la aceste dureri.

sursa: ziare.com
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web