Un nou tratament pentru hepatita de tip C este extraordinar de eficient, având ca rezultat vindecarea a 90% dintre pacienții care au participat la etapa de studii clinice, în doar 12 săptămâni, conform oamenilor de știință de la Centrul pentru Științe Medicale din cadrul Universității Texas, informează BBC.
Acest studiu reprezintă "un important pas înainte" și marchează "o schimbare de paradigmă" în tratamentul hepatitei C, asigură oamenii de știință.
Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul, maladie provocată de infecția cu virusul hepatitei C (VHC). Deseori hepatita C se manifestă asimptomatic, iar după o perioadă mai lungă poate declanșa ciroza. Acest virus se transmite prin contact cu sângele persoanei infectate, prin ace nesterilizate folosite pentru a lua droguri sau pentru tatuaje.
Cercetătorii americani au testat noul medicament, care se ia pe cale orală, pe un eșantion de 380 de pacienți din 78 de spitale din SUA, Spania, Germania și Anglia, în cursul anului trecut.
Etapa de testare clinică a acestui nou medicament a cuprins două studii, unul ce s-a desfășurat timp de 12 săptămâni, iar celălalt timp de 24 de săptămâni. Pacienții cu care s-a lucrat sufereau de ciroză, stare ce indică un nivel avansat de infectare cu VHC.
După 12 săptămâni, 191 dintre cei 208 pacienți nu mai prezentau semne ale infecției cu VHC. În cazul studiului de 24 de săptămâni, 165 dintre cei 172 de pacienți au reușit să se însănătoșească, ceea ce indică o rată de succes de 96% pentru noul tratament. Conform coordonatorului acestor studii, Dr Fred Poordad, acest medicament acționează asupra unei proteine, având ca rezultat stoparea înmulțirii corpurilor virale VHC. "În cele din urmă, pentru că nu se mai poate înmulți, virusul este învins", a subliniat el.
Acest studiu a fost realizat pe bolnavi cu infecții cu genotipul viral 1, infecții ce reprezintă aproximativ jumătate din totalul infecțiilor cu VHC.