Dorohoi News Logo

V-aţi lăsa pe mâna unui absolvent de medicină care nu a intrat la rezidenţiat?

absolvent de medicină

Numărul din ce în ce mai mare al medicilor români care aleg să plece în străinătate din cauza salariilor sau a condiţiilor de muncă i-au făcut pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să recurgă la o măsură controversată: absolvenţii de medicină care nu vor fi admişi la rezidenţiat, vor fi totuşi incluşi în sistem.
    Astfel, pentru a acoperi deficitul de personal, ei îi vor ajuta pe medicii care sunt pe secţii şi chiar vor face gărzi. ”Este o măsură foarte utilă, atât sistemului de sănătate care duce lipsă acută de cadre medicale, cât şi pentru cei vizaţi care vor căpăta astfel experienţă. Trebuie menţionat că aceştia vor fi tot timpul sub îndrumarea unui medic cu experienţă”, este de părere Dumitru Orăşeanu, profesor doctor în cadrul Spitalului clinic de urgenţă pentru copii Grigore Alexandrescu.
De-a lungul carierei sale de 34 de ani în cadrul spitalului, prin mâna lui Orăşeanu au trecut zeci de generaţii de rezidenţi. ”Ultimele 2 generaţii au fost foarte bune, dar au existat şi ani mai puţin buni. Într-adevăr, atunci când văd un medic tânăr, pacienţii sunt mai sceptici, iar nu de puţine ori, rezidenţii sunt nesiguri în faţa acestei reticienţe”, explică profesorul Orăşeanu. Weekendul este perioada cea mai critică din punct de vedere al lipsei de cadre medicale din spitalul Grigore Alexandrescu. ”Sâmbătă şi duminică avem câte 150-200 de pacienţi pe zi de care trebuie să se ocupe o singură echipă de gardă, aşa că ne-ar fi foarte util ajutorul absolvenţilor”, mai adaugă profesorul.
   Mădălina Apostol este în primul an de rezidenţiat pe pediatrie şi momentan lucrează la spitalul IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu). ”Cred că măsura Ministerului este una foarte bună, având în vedere lipsa cadrelor medicale din sistemul de stat. În Franţa, de exemplu, studenţii, începând cu anul 4, sunt obligaţi să lucreze în spitalele universitare câteva luni pe an. Acolo fac şi gărzi, consultă şi pun diagnostice”, spune medicul rezident care recunoaşte însă că pacienţii au o oarecare reticienţă atunci când au de-a face cu un cadru medical tânăr.
   ”În primul an de rezidenţiat am avut de-a face cu părinţi care credeau că ştiu mult mai mult decât mine şi nu erau de acord cu ceea ce le ziceam. Aceste situaţii sunt lămurite de medicul specialist”, mai spune Mădălina. Potrivit acesteia, în prezent majoritatea celor care nu sunt admişi la rezidenţiat lucrează în cadrul companiilor farmaceutice. ”Nu toţi cei care nu sunt admişi la rezidenţiat sunt slabi pregătiţi”, mai afirmă Mădălina Apostol.
Ce spun pacienţii?
Pe Ionela Damian am întâlnit-o  în sala de aşteptare extrem de aglomerată a secţiei de pediatrie 3 din cadrul spitalului Grigore Alexandrescu. Are deja doi copii de 4 şi 5 ani şi îl aşteaptă pe al treilea, fiind însărcinată în luna a opta. ”Nu mi se pare o ideea bună: dacă nu au luat examenul, înseamnă că nu sunt suficient de pregătiţi”, spune Ionela. Aceasta mai adaugă că nu are încredere nici în medicii rezidenţi. ”De la primul copil şi până în prezent, merg la acelaşi doctor, care ştie istoricul copiilor şi în care am mare încredere. Doar în cazuri extreme, când vin la urgenţe, apelez la medicii care sunt de gardă, însă în ziua următoare mă duc la medicul meu. Mi s-a întâmplat ca tratamentul prescris la camera de gardă să fie aproape în întregime schimbat”, mai spune tânăra mămică.
   Maria a venit la spital împreună cu fiul său Mihnea, în vârstă de 9 ani. ”Nu sunt de acord ca Ministerul să ne folosească copiii drept cobai. Acum toţi merg la medicină doar cu scopul de a lua şpagă şi nu pentru a ajuta oamenii. Nu am încredere în sistemul de stat, însă sunt câţiva medici foarte buni aici pe care, din păcate, nu îi găsim la privat”, declară aceasta.

sursa: romanialibera.ro
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web