Dorohoi News Logo

Vizita la medicul de familie devine obligatorie

medic-de-familie

Serviciile medicale vor pune accentul pe prevenţie, astfel că românii vor fi obligaţi, dacă vor să mai beneficieze de servicii medicale gratuite, să viziteze regulat medicul de familie, indiferent dacă sunt bolnavi cronici, se simt rău, sau nu. În cazul celor trecuţi de 40 de ani consultarea medicul de familie se va face cel puţin o dată pe an, în timp ce pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani cel puţin o dată la trei ani.

În şedinţa de marţi a Executivului au fost aprobate, prin hotărâre de guvern, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. Acesta va intra în viguare de la 1 iunie 2014 şi, obervă ANTENA3, arată că prevenţia este strategia medicală pe termen lung pe care pariază Guvernul Ponta.

„Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate şi pentru toţi românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme”,
a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de MEDIAFAX.

Întrebat dacă statul român va impune sancţiuni pentru pacienţii care nu vor face  vizitele obligatorii la medicul de familie, consilierul prim-ministrului, Vasile Cepoi, a declarat pentru ROMÂNIA LIBERĂ, că nu se pot impune sancţiuni pentru cineva care refuză un act medical, dar pe viitor acea persoană e posibil să plătească mai mult dacă se va îmbolnăvi. „Pe viitor, după distribuirea cardurilor de sănătate, e posibil ca statul să aplice nişte măsuri pentru cei care refuză să intre în programul de prevenţie. E posibil să plătească mai mult în spital, când se vor îmbolnăvi”, a spus Cepoi.

Contractul-cadru, prevede, între altele, că spitalele sunt obligate să suporte, pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi de zi, toate cheltuielile, inclusiv cele pentru medicamente, remarcă ADEVĂRUL. Una dintre modificările importante este, potrivit Ministerul Sănătăţii, reducerea birocraţiei, prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora, introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia.

Referitor la asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi.
 
GÂNDUL remarcă faptul că nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private). Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Şi în pachetul minimal, pentru neasiguraţi, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă.

În vederea scăderii numărului de internări, CURENTUL prezintă  afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor. Contractul-cadru aduce şi prevederi noi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Sursa: antena3.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web