Înţepăturile de albine nu pot trece neobservate. Locul înţepăturii devine la scurt timp foarte dureros, se înroşeşte şi se umflă. Iată care sunt primii paşi pe care trebuie să îi urmezi atunci când te înţeapă o albină.
Atunci când înţeapă, albinele îşi lasă acul şi glanda cu venin în pielea victimei. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi în cazul unei înţepături de albină este să extrageţi, cu grijă, acul insectei. Pentru acest lucru, cel mai bine este să foloseşti unghiile sau partea netăioasă a unui cutit (sau o carte de credit) pe care o faci să alunece uşor, paralel cu suprafaţa pielii.
Important este ca acul albinei să fie înlăturat cât mai repede de la suprafaţa tegumentului.
Nu se recomandă însă prinderea sau apucarea acului sau insectei cu degetele, deoarece acest lucru poate să determine o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei şi va înrăutăţi situaţia.
Al doilea pas este să spălaţi repede locul rănit cu apă şi săpun. Apoi, puteţi aplica şi o pungă cu gheaţă, timp de câteva minute, asupra locului sensibil. Gheaţa poate ameliora suferinţa, deoarece această metodă terapeutică are atât efect antiinflamator, cât şi analgezic. Compresele pot fi menţinute aproximativ 20 de minute în acelasi loc. Este recomandat însă să se evite aplicarea lor direct pe tegumente şi să se folosească un prosop în care să se înfăşoare cubul de gheaţă folosit.
Pentru calmarea durerii şi a pruritului, cei mai mulţi medici recomandă un uşor analgezic şi un antihistaminic. De asemenea, local se poate aplica un unguent pe bază de cortizon, pentru a controla inflamaţia.
Alte persoane preferă soluţii mai naturale, cum ar fi tinctura de Echinaceea (câteva picături local, dar şi oral, dizolvate într-un pahar cu apă).
Tot în cazul înţepăturii de albină, mulţi oameni apelează şi la cărbunele medicinal activ deoarece absoarbe veninul. Acesta trebuie aplicat local, sub forma de "pastă" (pisaţi o pastilă şi o amestecaţi cu câteva picături de apă). Se spune că şi ceapa tăiată proaspăt ar vindeca mai repede rana şi ar îndepărta durerea. Iar dacă aveţi lapte rece la îndemână, puteţi încropi o compresă cu lapte, care, datorită grăsimilor conţinute, se pare că are un efect calmant rapid, limitând inflamaţia.
Alte remedii naturale pot fi, de asemenea, eficiente: levănţica, tătăneasă, pătlagină. În farmacii şi în plafaruri există o serie de remedii homeopate, sub formă de unguente sau tincturi, care pot fi folosite.
Înţepăturile cele mai periculoase sunt în zona capului (gât, faţă, gură, ochi) întrucât provoacă dificultăţi de deglutiţie, respiraţie sau vedere, umflătura putând produce astuparea căilor respiratorii, provocând asfixie. În aceste cazuri, este recomandat să se meargă la medicul specialist pentru un control.
De asemenea, dacă observaţi că pe piele a apărut o pată mare roşie ori dacă umflătura şi durerea persistă pentru o perioadă mai lungă de 3 zile, mergeţi rapid la doctor deoarece acestea sunt primele semne ale unei posibile infecţii.
În cazul unei persoane alergice (cu hipersensibilitate la înţepăturile de insecte), simptomele care apar în urma unei înţepături evoluează rapid şi uneori foarte grav. În aproximativ o oră de la înţepătură sau chiar mai devreme se poate ajunge la şoc anafilactic. Şocul anafilactic este o reacţie severă a organismului la un număr mare de alergeni, care afectează mai multe organe şi pune viaţa în pericol. Simptomele sunt mâncărimi, arsuri, dificultăţi de respiraţie, vomă, diaree, crampe, letargie, creşterea pulsului, pielea devine palidă, rece şi transpirată. Sursa: romaniatv.net