Deși nu ar trebui să se întâmple astfel, perioadele de teste și examene de la sfârșitul anului școlar sunt întotdeauna foarte stresante pentru cei direct implicați - elevii, dar și pentru familiile lor. Emoțiile înaintea unui examen sunt normale, însă atunci când frica și nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma într-un blocaj emoțional, care afectează capacitatea elevului de a susține lucrarea, conform cunoștințelor acumulate. Există însă un remediu 100% natural cu ajutorul căruia se poate ține sub control stresul, astfel încât elevii să se bucure de toate șansele de reușită la examene.
Nervozitatea la copii și adolescenți
Nervozitatea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții în societatea actuală. La fel ca și părinții lor, mulți copii sunt afectați zilnic de stres. Iar stresul pe termen lung conduce la imposibilitatea de a controla stările de anxietate și neliniște în situații critice, cum ar fi testele, examenele. Astfel de probleme pot apărea la copii de orice vârstă: de la preșcolari până la adolescenți.
Tensiunea interioară și emoțiile puternice se manifestă printr-o serie de simptome fizice și comportamentale. Copiii stresați sunt palizi, au buzele uscate, uneori prezintă ticuri, tuse nervoasă, enurezis nocturn (fac pipi în pat), chiar și manifestări somatice precum diareea, constipația, voma, diverse dureri sau stări de rău inexplicabile. Nu de puține ori, acești copii se plâng de oboseală aproape permanentă, au dificultăți la adormire sau se trezesc deseori noaptea. Ei bine, pentru acești copii, care în general sunt sensibili la stres, examenele sunt considerate adevărate 'pietre' de încercare, iar dacă din nefericire dau greș, acest lucru este un mare eșec, ce poate avea răsunet asupra întregii vieți.
Relaxarea — esențială pentru a ține sub control emoțiile
Un element important în combaterea emoțiilor dinaintea examenului este relaxarea. În acest scop, primul pas constă în acceptarea emoțiilor, care sunt firești și nu trebuie negate, ci controlate. Micile tehnici de relaxare pot fi învățate și de elevi: de la simplul control al respirației prin exerciții specifice până la ascultarea unei melodii care să ofere un fel de 'evadare' din situația încordată.
O modalitate naturală de relaxare este reprezentată de remediile din plante. Iată câteva plante foarte eficiente pentru susținerea capacității de concentrare și combaterea emoțiilor excesive:
Valeriană, Hamei, Talpa gâștei, Melisă — stabilizează emoțiile (sentimentele de teamă, neliniște, anxietate); diminuează hiperstimularea sistemului nervos central; ajută la dobândirea și menținerea stării de calm în situații de criză.
Sunătoare, Melisă —reglează activitatea serotoninei la nivelul celulelor nervoase; îmbunătățesc starea de bine; nu creează somnolență.
Valeriană, Hamei, Melisă — ajută la o adormire rapidă și un somn profund în perioadele stresante (mai puține treziri nocturne); conferă un somn sănătos pe timpul nopții și energie la trezire; susține capacitatea de concentrare și echilibrul emoțional în timpul zilei.
Melisă, Hamei, Talpa gâștei, Crețușcă — ameliorează spasmele musculare și tulburările digestive provocate de stres (arsuri, greață, diaree, constipație); favorizează relaxarea și starea de bine.
Păducel, Talpa gâștei —diminuează palpitațiile.
Hamei, Talpa gâștei — datorită efectului analgezic, calmează durerile de cap induse de stres. Mai multe detalii pe gotosolution.com