Dorohoi News Logo

Cartoful, aliment minune - dacă nu este prăjit

cartofi

Cartoful este o sursa excelenta de vitamina C. Mai are, din belsug, vitamina B6, potasiu, magneziu, cupru si fibre. Cat despre antioxidanti, cartoful are mai multi oxidanti decat morcovii si tot atatia cat celebrul si mult-laudatul broccoli. In plus, are si carbohidrati, sub forma de amidon. Cartofii nu produc aciditate si au continut glicemic moderat.

In diversificare de la 6 luni
Copiii pot incepe sa manance cartofi fierti si pasati, pe la 6 luni. Pana atunci, arata studiile, amidonul nu poate fi digerat. Conform unor studii, saliva incepe sa contina acea enzima necesara digerarii amidonului abia dupa aparitia primilor dintisori. Altfel amidonul ramane nedigerat si poate cauza copilului foarte mic dureri de burtica.

Pe de alta parte, medicii au descoperit de curand ca tuberina, o substanta care contine azot si se gaseste in cartof, sustine cresterea celor mici.

Specialistii recomanda copiilor consumul de cartofi noi, care sunt mai bogati in tuberina. Aceasta tuberina este o proteina foarte importanta in cresterea celulelor si este concentrata chiar sub coaja cartofului. De aceea se recomanda pregatirea acestuia in coaja.

Preparat fara grasime, cartoful ajuta functia digestiva.

Fiert in abur, copt sau fiert in apa, cartoful isi pastreaza multe din proprietati, iar pe altele (continutul de vitamina B6) le potenteaza. Dar atentie, cartofii fierti nu trebuie pastrati mai mult de 24 de ore.

Sucul de cartofi cruzi combate aciditatea din organism (responsabila de durerile de stomac), este antispastic, diuretic si emolient.

Cartofii prajiti sunt foarte gustosi, este adevarat, dar nu li se recomanda nici oamenilor mari, darmite copiilor. In timpul prajirii la temperaturi inalte, apare riscul de a se forma acrilamida, substanta banuita a fi responsabila de declansarea mai multor tipuri de cancer. Sursa: stiri.yahoo.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web