Cel putin o singura data pe an trebuie facut un set complet de analize, astfel incat sa va asigurati ca sanatatea voastra nu a suferit nici o modificare. Boli precum cancerul de colon, diabetul si chiar impotenta pot fi tratate eficient daca sunt depistate precoce.
Iata de ce analize are nevoie orice barbat.
Testul de depistare a cancerului la prostata
Cancerul la prostata este, cel putin in Statele Unite, cea de-a doua cauza a deceselor in randul barbatilor, dupa cancerul de piele. Testele pot depista boala, chiar inainte de a aparea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul sa fie eficace. Medicii urologi recomanda ca primul test de depistare a cancerului de prostata sa se faca dupa implinirea vastei de 40 de ani si chiar mai devreme daca in familie exista precedente.
Testul de depistare a cancerului testicular
Aceasta forma rara de cancer se dezvolta in zona glandelor reproductive. Ea poate aparea intre 20 si 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecare vizita la medicul de familie sa solicitati si o trimitere pentru a face testul. Prezinta un risc major barbatii care au avut cazuri similare in familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborate in scrot. Barbatii se pot controla si singuri si pot observa daca in scrot exista noduli tari sau moi sau daca testicului si-a schimbat forma sau marimea.
Colonoscopie
Barbatii au un risc crescut, fata de femei, de a dezvolta cancer colorectal. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistarea polipilor de pe colon inainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulat dupa depasirea varstei de 50 de ani si chiar mai devreme daca exista in familie precedent.
Testul de cancer la piele
Societatea Americana de lupta impotriva cancerului si Academia Americana de Dermatologie recomanda ca fiecare barbat sa-si faca singur o examinare. Mai exact el trebuie sa verifice daca orice semn (pata, alunita, neg) de pe corpul sau isi modifica marimea, culoarea sau forma. La cea mai mica banuiala, el trebuie sa se duca la medicul dermatolog care il va supune la analize amanuntite. Barbatii in varsta sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte cancer de piele decat femeile de aceeasi varsta.
Masurarea tensiunii arteriale
Riscul de a avea tensiune marita creste odata cu inaintarea in varsta. Este, de asemenea, tensiunea arteriala mare poate fi cauzata de supraponderabilitate si un regim de viata nesanatos. O tensiune ridicata poate duce la complicatii grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular si blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai putin. Riscurile incep sa apara de la 140/90 in sus. Intrebati-va medicul de familie cat de des ar trebui sa va masurati tensiunea arteriala. El va cunoaste antecedentele si e cel mai in masura sa va spuna acest lucru.
Masurarea nivelului colesterolului
Un colesterol marit este sinonim cu ingrosarea vaselor de sange. De aici rezulta o serie intreaga de complicatii: boli cardiovasculare, ateroscleroza, atac de cord si accidente vasculare. O schimbare a stilului de viata si tratamentul medicamentos (luat in urma recomandarii unui specialist) va pot salva. Intre 20 si 35 de ani, nivelul de colesterol ar trebui controlat la fiecare 5 ani. Dupa 35 de ani, colesterolul trebuie masurat in fiecare an.
Masurarea glicemiei
O treime dintre americani nu stiu ca au diabet. Pentru ca nu-si masoara nivelul glicemiei, ei lasa boala sa-si faca de cap. Complicatiile rezultate in urma diabetului de tip 2 sunt bolile cardiovasculare, boli de rinichi, atac vascular, orbire (din cauza deteriorarii vaselor de sange de pe retina), impotenta. Diabetul poate fi controlat, in special daca este depistat la timp, printr-un regim alimentar sanatos, miscare fizica, medicamentatie. Un barbat sanatos ar trebui sa-si faca testul glicemiei, dupa 45 de ani, cu o regularitate de o data la trei ani. Insa daca in familie exista cazuri cu diabet, testul ar trebui facut mai des si mult mai devreme. Citeste mai mult pe: sfatulparintilor.ro