In Romania, aproximativ 500.000 de persoane sunt inregistrate ca suferind de diabet, insa medicii estimeaza ca numarul real este de peste un milion si, in plus, sunt de parere ca acesta va creste din cauza sedentarismului, a alimentatiei nesanatoase si a stresului.
Medicii cred ca numarul real al romanilor suferinzi de diabet este mai mare decat cel din statistici si pentru ca aceasta boala are simptome nu foarte evidente, astfel ca multi nu stiu ca au aceasta afectiune.
Cel mai simplu mod prin care poti verifica daca ai sau nu diabet de tip 2 este sa iti faci o analiza a glicemiei insa exista si cateva simptome care pot indica existenta acestei boli, conform Health.com. Daca le ai, ar trebui sa mergi la doctor.
1. Urinari dese si sete excesiva
Daca simti nevoia sa urinezi des, mai ales daca te trezesti si noaptea pentru a merge la baie, s-ar putea sa fie vorba de un semn al diabetului de tip 2 (rinichii isi intensifica activitatea pentru a scapa de glucoza in plus din sange), iar setea excesiva inseamna ca organismul trebuie sa refaca lichidele pierdute, aceste simptome mergand mana in mana.
2. Pierdere in greutate
Un nivel crescut al glicemiei poate determina o scadere rapida in greutate, inexplicabla, adica aproximativ 5-10 kilograme in doua-trei luni. Si asta deoarece insulina nu mai duce glucoza la celule, pentru a fi transformata in energie, astfel ca organismul crede ca nu este hranit suficient si incepe sa foloseasca proteinele din muschi pentru a supravietui.
3. Foame
Episoadele de foame intensa, un alt semn de diabet, pot sa apara din cauza oscilatiilor mari ale glicemiei. Atunci cand nivelul acesteia scade, organismul crede ca nu a fost hranit, astfel ca cere mai multa glucoza pentru functionare.
4. Probleme ale pielii
Daca ai mancarimi la nivelul pielii, probabil ca urmare a uscarii acesteia sau a unei slabe circulatii, s-ar putea sa ai diabet. De asemenea, un alt semn poate fi agrantoza nigricans - o afectiune caracterizata prin aparitia unor pete inchise la culoare in special pe gat sau sub brat.
5. Vindecarea greoaie
Taieturile, infectiile si vanataile care nu se vindeca repede sunt un alt semn al diabetului. Acest lucru se intampla deoarece vasele de sange sunt deteriorate, ca urmare a cantitatii excesive de glucoza care circula prin ele.
6. Candidoza
Persoanele care sufera de diabet sunt mai expuse la diverse infectii, in special la candidoza sau alte infectii fungice.
7. Oboseala si iritabilitate
Atunci cand un om are un nivel ridicat al glicemiei incepe sa simta o oboseala accentuata, in functie de cat timp a trecut de cand nivelul acesteia a crescut. Iar oboseala te face sa simti apoi iritabilitate, aceste simptome fiind in multe cazuri cele care determina o vizita la medic.
8. Vedere incetosata
Incetosarea vederii si flashurile de lumina aparute ocazional sunt o consecinta directa a nivelului mare al glicemiei. Aceste simptome sunt reversibile odata ce glicemia a fost adusa la normal sau macar aproape de normal insa, daca lasi mult timp sa treaca avand aceste simptome, fara sa verifici nivelul acesteia, s-ar putea ca problemele de vedere sa se permanentizeze si sa duca inclusiv la orbire.
9. Furnicaturi si amorteala
Furnicaturile si amorteala simtite la nivelul mainilor si picioarelor, alaturi de dureri cu arsuri si inflamatii, pot fi un semn ca nervii sunt deteriorati de diabet. Daca simptomele sunt recente, cel mai probabil sunt reversibile.
sursa: ziare.com