Dorohoi News Logo

Atenție la pepenii ținuți în soare. Specialiştii spun că vă pot pune sănătatea în pericol

pepeni in soare

Grămezile de pepeni apar în număr din ce în ce mai mare pe marginea drumurilor sau în piețe. În cele mai multe cazuri, spun specialiștii în horticultură, depozitarea lor este improprie iar acest lucru dăunează calității produselor.

Dacă pepenii, verzi sau galbeni, sunt expuși mai mult de o săptămână la soare, încep să intre în fermentație. Cercetătorii stațiunii legumicole Buzău îi sfătuiesc pe clienți să cumpere pepenii de la comercianți care își țin marfa la umbră, scrie stiridebuzau.ro.

„Când se face recoltarea, în general aceștia, se stivuiesc. De pe lujer, odată pepenele recoltat, ar trebui ca în decurs de cel mult zece zile să fie vândut. Păstrați în soare, normal că pepenii se depreciază mai repede, apar procese fermentative și în timp pulpa se deteriorează iar pepenele nu mai este bun de consum. Noi niciodată nu am recomandat depozitarea în soare direct, trebuie un sistem de umbrire, din respect pentru consumator și pentru fermier", spune Floarea Burnichi, cercetător al Stațiunii Experimentale Buzău.
 
Specialiștii recomandă eliminarea fructului din consum, la apariția oricărui semn de alterare. „Sănătatea este pusă în pericol pentru că este vorba de apariția unor microorganisme, despre acel proces de putrefacție. Se lizează conținutul pepenelui și apare un lichid, dacă e ținut mult în soare, un lichid cu care nu poți face nimic. Un pepene depreciat are interiorul lichefiat iar pulpa are goluri multe și este ușor uscată. Pepenii intră repede în fermentație pentru că are conținut mare de zahăr, cel puțin 11 la sută", spune cercetătorul Floarea Burnichi.
 
Un pepene proaspăt, spun specialiștii, trebuie să nu aibă codița foarte uscată. Sursa: realitatea.net

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web