Ati auzit-o de atatea ori de la nutritionisti, care nu zambesc nici cand afla despre combinatii de genul friptura sau tocanita cu paine. Exista garnituri sanatoase pentru toate mancarurile.
Mancati mai multe legume, va spun medicii. Atunci, de ce sa nu consumati mai multi cartofi prajiti, de exemplu? Legume inseamna de fapt vegetalele cu un continut bogat de apa: rosii, castraveti, ardei, dovlecei. Pe de alta parte, leguminoasele contin preponderent amidon. In aceasta categorie intra cartoful, fasolea sau mazarea.
Dintre legumele bogate in apa, este indicat sa consumati tot timpul anului dovlecel. "Dovlecelul se combina foarte bine atat cu cerealele, cat si cu proteine si vegetale si animale. Din acest motiv se poate consuma la o masa alaturi de ou sau de branza", explica dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist. Asadar, e corect, spre exemplu, sa faceti o tocanita din carne cu dovlecel si alte legume. Dar nu o tocanita din cartofi cu adaos de carne. Acesta deoarece amidonul interzice digestia carnii, pe cand apa biologica din dovlecel o favorizeaza.
"E un substitut asa cum poate fi si morcovul, si conopida sau brocoli care, spre deosebire de cartof, au mai putine calorii, asta e toata ecuatia", a spus dr. Serban Damian, nutritionist. Integral pe foodstory.ro