Dorohoi News Logo

Influența lunii asupra vieții de zi cu zi. Ce efecte are astrul ceresc asupra sănătății tale

fazele lunii

Astrul selenar a fost intotdeauna o sursa de inspiratie, indiferent daca era vorba de poezii, legende sau basme si nu este de mirare faptul ca multe traditii si scoli spirituale au folosit noptile cu luna plina pentru cele mai diverse practici si ritualuri.

Luna are un afect puternic asupra noastra, iar numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului importanta sa in viata noastra. Ciclul lunar dureaza 28-29 zile si trece prin 4 faze distincte: luna noua, primul patrar (luna in crestere), luna plina si ultimul patrar (luna in descrestere)

FAZELE LUNII: Intre Luna Noua si Luna Plina - faza Lunii este in crestere. Intre Luna Plina si Luna Noua - faza Lunii este in descrestere.

Luna Noua este caracterizata de conjunctia dintre Soare si Luna, Luna trecand printre Pamant si Soare. Este momentul noilor inceputuri, al starturilor importante, al noilor proiecte si initiative. Este bine ca orice actiune ce necesita evolutie sau crestere sa inceapa la luna noua: o afacere, o casa, insamantari etc.

Luna in crestere - urmatoarele 14 zile dupa luna noua - tot ceea ce trebuie sa asimileze organismul, tot ceea ce-l formeaza si-l intareste va avea o actiune dubla (acum se dau vitamine, minerale, cineva se poate ingrasa mai usor). Sunt propice activitatile intelectuale, se retine totul mai usor, nu este foarte eficienta curatenia, pentru ca praful se depune mai usor in aceasta perioada.

Luna Plina este opozitia Soarelui cu Luna pe cercul zodiacal, Pamantul fiind interpus intre cele doua corpuri ceresti. Este momentul apogeului, al implinirii si succesului, al finalizarilor si culegerii roadelor.

Luna in scadere - urmatoarele 14 zile dupa luna plina - acum operatiile si interventiile chirurgicale reusesc cel mai bine si sunt usor suportate de pacienti, toate muncile manuale din casa sunt mai usor facute, tot ce mancam nu se depune atat de usor. Mastile cosmetice actioneaza mai bine, orice tratament de purificare, de drenaj (curatenie fiere, rinichi) este mai eficient. Sunt mai eficiente activitatile desfasurate in gradina sau natura. Tine mai mult curatenia din casa.

Persoanelor care doresc sa scape de anumite obiceiuri, cum ar fi lasatul de fumat, slabire, s.a. li se recomanda sa faca acest lucru atunci cand luna este in descrestere. Totodata, cei mai multi copii au fost conceputi in perioadele in care luna se afla in cresterere, deci fertilitatea femeilor este mai mare intre Luna Noua si Luna Plina.

Ritualurile de infrumusetare sunt si ele in stransa legatura cu fazele lunii. Daca ne tundem parul sau ne taiem unghiile in perioadele in care luna este in crestere (intre Luna Noua si Luna Plina), acestea vor creste si se vor regenera mult mai repede.

Copacii sau florile se planteaza tot in perioada in care luna este in crestere, pentru ca doar asa se vor dezvolta armonios si sanatos. Acelasi lucru se aplica si in cazul recoltei. Atentie: nu este indicat ca plantele sa fie mutate din ghivece sau pamant atunci cand luna se afla in descrestere.

Pentru a incepe o cura de slabire, cea mai propice perioada este atunci cand luna este in descrestere, iar de acelasi lucru se tine cont si in agricultura: nu se pun seminte la sadit atunci cand luna se afla in aceasta faza.

In ceea ce priveste starea de sanatate, s-a dovedit ca riscurile unei operatii chirurgicale cresc in perioadele in care luna este in descrestere, organismul neprimind un aport energetic eficient. Faza de Lupa Plina mareste hemoragiile, de aceea ar trebui evitate aceste zile pentru operatii chirugicale. Stramosii nostri cunosteau influenta lunii asupra organismului si-si coordonau diferitele activitati in functie de aceasta. Acestia observasera ca in anumite zile au mai multa pofta de dulce, iar in altele de sarat ori acru, ceea ce insemna ca organismul lor le transmitea anumite semne.

Stramosii nostri puneau totul in legatura cu miscarea lunii, iar fiecare activitate era in stransa legatura cu fazele astrului ceresc.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont si de efectele lunii asupra somnului. De-a lungul timpului, s-a descoperit ca este dificil sa dormi bine cand este luna plina. Desigur, si de aici au pornit o serie de legende si mituri, insa potrivit cercetarilor stiintifice totul se petrece la nivel neuronal. Atunci cand este luna plina, somnul profund scade cu 30% si este nevoie de cinci minute in plus, in medie, pentru a adormi. Nivelul de melatonina, un hormon care regleaza ciclurile de veghe si somn, este mai mic atunci cand este luna plina.

„Ciclul lunar pare sa aiba o influenta asupra somnului uman, chiar daca nu 'vedem' luna si nu stim ca este vorba de luna plina", a explicat Christina Cajochen, profesoara in cadrul Spitalului Psihiatric Universitar Basel, Elvetia.

„Exista o istorie culturala atat de solida in jurul lunii pline incat nimeni nu considera suprinzatoare efectele. Este unul dintre acele lucruri despre care stii ca au un sambure de adevar. Acum, stiinta trebuie sa descopere care este cauza pentru care avem un somn diferit in perioada lunii pline",
a comentat Dr. Neil Stanley, un expert britanic, pentru BBC. Sursa: Elle.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web