Un studiu efectuat pe mai mulţi bolnavi de cancer ridică multe întrebări legate de eficienţa ţigărilor electronice în încercarea de a renunţa la fumat.
Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca cei care fumează tutun.
Studiul a fost realizat pe mai mulţi bolnavi de cancer şi este contestat de alţi cercetători în domeniul tutunului şi dependenţei, care susţin că alegerea pacienţilor incluşi în studiu a dus la o concluzie prestabilită, potrivit mediafax.ro.
Studiul publicat online în revista "Cancer" a fost efectuat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, pe 1.074 de pacienţi fumători.
Până la finalul cercetării, utilizatorii ţigărilor electronice erau la fel de predispuşi la a fuma ca şi pacienţii care fumau ţigări clasice.
Ţigările electronice au apărut pe piaţă de relativ puţin timp şi nu există dovezi ştiinţifice pe termen lung legate de siguranţa lor. Specialiştii au păreri împărţite în privinţa lor- unii susţin că ar putea duce la dependenţa de nicotină, în timp ce alţii cred că pot fi un ajutor important pentru cei care doresc să renunţe la fumat.
Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii a cerut impunerea unei reglementări stricte a utilizării ţigărilor electronice în spaţiile închise, publicităţii şi vânzării lor către minori.