Leucemia este descoperită, de cele mai multe ori, în timpul unor analize de rutină, însă sunt alte simptome care anunță această formă de cancer. Află care sunt semnele timpurii ale leucemiei.
Petele mov sau punctele mici și roșii pe piele se numără printre primele semne ale leucemiei. Punctele roșii apar, de obicei, pe piept, spate, față sau brațe și sunt un efect secundar al eșecului sângelui de a se coagula. Pot fi confundate cu o iritație, deși, de fapt, sunt vase de sânge sparte, rezultate din scăderea numărului de trombocite.
Apariția unor noduli sau umflarea ganglionilor
Leucemia scade capacitatea măduvei spinării de a produce trombocite și celule albe și roșii sănătoase. Un număr mic de celule albe scade abilitatea organismului de a lupta cu infecțiile, iar această situație duce la umflarea ganglionilor limfatici. În unele cazuri pot apărea noduli în zone ciudate, precum gât, stomac, subraț sau zona inghinală. Nodulii pot avea nuanțe de albastru sau mov și pot fi deosebiți de cei cauzați de infecții mai puțin grave prin faptul că rezistă mai mult de o săptămână.
Durere de cap
Durerile frecvente de cap se numără printre cel mai puțin menționate simptome ale leucemiei. Unii bolnavi au declarat că se trezeau cu durere de cap, însoțită frecvent de transpirații nocturne și disconfort general, potrivit caring.com.
Dureri de oase și articulare
Durerea de oase este unul dintre principalii indicatori ai leucemiei, deoarece nu este un simptom comun cu alte boli. Durerea apare atunci când măduva spinării se extinde, de la acumularea de globule albe anormale în măduvă. Se poate simți ca o străpungere ascuțită sau o durere surdă, în funcție de unde este localizată. Oasele lungi din picioare și mâini sunt cele mai expuse la durere.
Oboseală cronică
Pe măsură ce numărul de celule roșii sănătoase scade, organismul nu mai primește cantitatea necesară de oxigen. În aceste condiții, apar anemia și senzația de epuizare, care se maniestă prin slăbiciune musculară și lipsa energiei psihice, nu neapăra prin stare de somnolență. Bolnavii simt nevoia să stea jos frecvent, nu își pot îndeplini sarcinile și renunță ușor la activitățile pe care le putea îndeplini anterior.
Apariția frecventă a vânătăilor
Sângerările din nas, sângerarea gingiilor ori vindecarea grea a rănilor ușoare ar trebui să te trimită imediat la medic. Citeşte mai mult pe unica.ro