Cardul de sănătate primit acasa de asigurat este inactiv. Intrat in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale.
Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat al cardului de sănătate va fi introdus si confirmat personal de catre pacient, potrivit AvocatNet.ro.
Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul de sănătate ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.
Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.
Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Din 19 septembrie si pana in prezent, Posta Romana a predat peste 9,7 milioane de carduri de sanatate catre asigurati, se arata intr-un comunicat publicat ieri pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Dupa ce procesul de distribuire se va incheia, va urma o perioada de testare a cardului national de sanatate, informeaza CNAS.
„Pana in acest moment exista un singur judet, Salaj, unde toate cardurile de sanatate au fost preluate de catre Compania Nationala Posta Romana. Din cele 152.000 de carduri preluate au fost predate asiguratilor 147.000, iar 6.500 se afla inca la oficiile postale, de unde pot fi ridicate de catre asigurati. In acest judet, Compania Nationala Posta Romana a inceput procedura de retur catre casele de asigurari a cardurilor nepredate catre asigurati si al caror termen de 20 de zile, prevazut in contractul de distribuire, a expirat. Apreciem ca rata de distribuire a cardurilor de sanatate in acest judet va fi de peste 97%", se precizeaza in documentul citat.
Potrivit CNAS, dupa ce procesul de distribuire se va incheia, va urma o perioada de testare a cardului de sănătate, in care cele doua sisteme vor merge in paralel.
Vor fi identificate si rezolvate eventualele probleme in functionalitatea cardului, iar dupa perioada de testare, cardul national de sanatate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate si decontate doar prin intermediul lui. Nota! Potrivit HG nr. 900/2012, cardul national de sanatate este obligatoriu inca din 1 ianuarie 2013, inlocuind adeverinta de asigurat. Sursa: realitatea.net