Dorohoi News Logo

Ce sa mananci pentru a avea Sarbatori Fericite?

Consumul moderat de alimente

Medicii recomanda cetateanilor, ca in perioada sarbatorilor de iarna, sa evite consumul excesiv de alimente si de alcool si sa faca multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnavire.
Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata, potrivit unui comunicat de marti al Ministerului Sanatatii, scrie 9am.ro
Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitatea. Alcoolul, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in canitati mari poate produce deshidratarea acestuia.  Specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba . Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in niciun caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor pentru preparare, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis. La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele, mai recomanda medicii.

Care este "secretul" unor "Sarbatori Fericite" ?
In perioada sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 de grame de paine integrala), legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte si derivate (500 de mililitri de lapte sau de iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 litri pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.
Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin de trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web