Dorohoi News Logo

Semne grave care indică faptul că ai un deficit de fier

deficit de fier

Daca recunosti aceste semne pe propriul organism, atunci este cazul sa cresti aportul de spanac si de carne din alimentatie, caci cel mai probabil suferi de deficienta de fier.

Multe persoane, dar mai ales femeile sufera de deficienta de fier. Cum ajungem adesea la medic doar daca identificam un semn, un simptom al vreunei probleme medicale, ar trebui sa fim constienti si de semnele deficientei de fier. Analizele medicale interpretate de un medic ne pot ulterior spune cu cat si cum ar trebui sa crestem aportul de fier.

Oboseala
Corpul uman se foloseste de fier pentru a genera hemoglobina, care este pigmentul respirator (pigmentul rosu), al tuturor vertebratelor, caci aceasta transporta oxigenul al fiecare celula din organism. Deficienta de fier este asociata cu o proasta oxigenare a tesuturilor, iar acest lucru se manifesta printr-o stare de oboseala aparent nejustificata, cel putin nu prin lipsa de somn. Daca te simti obosit aproape in permanenta si unele activitati simple, precum urcatul a doar doua etaje, te epuizeaza, atunci ai putea suferi de deficienta de fier.

Dificultati de concentrare
Sinteza neurotransmitatorilor poate fi afectata la persoanele care sufera de deficienta de fier, fapt daca duce la scaderea puterii de concentrare.

Apatia
Starea de apatie, de dezinteres total fata de tot ceea ce tine de viata de familie, de munca, de prieteni si, in general, de traiul de zi cu zi este un alt simptom al deficientei de fier aparut tot pe fondul sintezei ineficiente a neurotransmitatorilor.

Greutatea in respiratie
Dispneea, sau greutate in respiratie, este un simptom al deficientei de fier, mai ales atunci cand apare din senin, fara a depune niciun fel de efort fizic. Dispneea apare tot din cauza faptului ca tesuturile organismului nu sunt oxigenate suficient, pe fondul lipsei de fier.

Pielea neobisnuit de palida
Fierul contribuie la formarea celulelor rosii. Insa, in cazul unei deficiente de fier, culoare rosie devine tot mai estompata, motiv pentru care intreaga piele este mult mai palida.

Dificultati in a face un antrenament de intensitate medie
Persoanele care obisnuiesc sa faca sport regulat si care constata ca si un antrenament de intensitate medie ii epuizeaza ar trebui sa-si ridice semne de intrebare cu privire la cantitatea de fier din organism, caci s-ar putea sa sufere de o deficienta in acest sens.

Dureri musculare

Deficienta de fier se manifesta si asupra musculaturii, la nivelul careia apar dureri si care se recupereaza mult mai greu, dupa un antrenament.

Unghii crapate
Deficienta de fier poate fi vizibila si la nivelul unghiilor de la maini si de la picioare, caci acestea devin fragile si se crapa foarte usor.

Infectii frecvente
Fie ca este vorba de infectarea unei mici rani aparute pe fondul unei bataturi la laba piciorului, fie ca este vorba de o infectie respiratorie, daca te confructi cu astfel de probleme in mod constant, cu recurenta, este foarte probabil sa suferi de o deficienta de fier, care slabeste sistemul imunitar.

Urina cu nuante rosiatice

Hematuria, sau colorarea in nuante rosiatice a urinei, este unul dintre simptomele deficientei de fier, care apare din cauza absorbtiei ineficiente a pigmentilor rosii in intestine si a „scaparii” lor in sistemul urinal. Sursa: lyla.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web