75% din mancatul in exces este cauzat de anumite sentimente, de regula de unele negative. Persoanele care gasesc solutia in mancare considera ca in acest fel pot scapa de stres, de depresie, singuratate sau plictiseala, insa mancatul nu aduce confort decat pe termen foarte scurt.
Asemenea consumului de alcool sau droguri, mancatul emotional poate deveni o adevarata dependenta. Poate ti se pare amuzant sau ireal, fiind vorba de o nevoie primara a omului, insa este cunoscut faptul ca excesele alimentare pot duce la tot felul de afectiuni grave.
Chiar daca mancarea este ceva ce fiecare dintre noi consuma zilnic, spre deosebire de alcool si droguri, asta nu inseamna ca mancatul emotional nu este o problema reala.
Iti poti da seama daca esti o persoana care mananca din motive emotionale daca ti se par cunoscute urmatoarele:
· Atunci cand ai o stare proasta, simti nevoia sa mananci, chiar daca nu iti este foame.
· Atunci cand ai trecut printr-o experienta neplacuta, primul lucru la care te gandesti pentru a te simti mai bine este mancarea.
· Atunci cand esti suparata, vrei neaparat sa mananci un anumit aliment (ciocolata, inghetata, fast food etc).
· Atunci cand nu ai nimic de facut si te plictisesti, incepi sa mananci.
· Dupa ce mananci, te simti vinovata ca ai facut-o.
Pentru a renunta la mancatul emotional, este necesar pentru inceput sa iti dai seama ce il cauzeaza. Un jurnal in care sa notezi cand ai mancat si de ce poate fi foarte folositor in identificarea problemei.
Apoi, trebuie sa inlocuiesti mancarea cu altceva. Este posibil ca la inceput sa ai impresia ca daca faci altceva, iti este foame si trebuie sa mananci ceva. Adu-ti aminte ce te-a facut de fapt sa vrei sa mananci si iti vei da seama ca de fapt nu simti nevoia sa consumi ceva.
Cu ce poti inlocui mancatul emotional? Pentru ca dorinta de mancare sa treaca, poti incerca urmatoarele activitati:
· Suna o prietena si vorbeste cu ea vrute si nevrute. Daca ai o problema care te face sa vrei sa mananci, discut-o cu ea, te poate ajuta.
· Fa curat prin casa. Chiar daca abia ai facut curat ieri, sigur poti face ordine putin sau iti poti rearanja garderoba.
· Citeste o carte sau o revista.
· Iesi la plimbare. In acest fel, nu vei manca si vei face si putina miscare in acelasi timp.
· Fa-ti manichiura si pedichiura.
· Incearca modele noi de machiaj.
· Fa exercitii fizice.
· Rezolva integrame sau sudoku.
· Fa decoratiuni sau accesorii DIY.
· Mediteaza.
Daca niciuna dintre aceste activitati nu te ajuta, ai putea incerca ajutorul unui psiholog. Terapia prin vizitele la psiholog se poate dovedi a fi un tratament foarte eficient pentru problemele emotionale.