Dorohoi News Logo

Multe gravide se grăbesc să nască prin cezariană

gravide

Deşi oficial medicii nu recunosc, tot mai multe gravide se grăbesc să nască prin cezariană, zilele acestea, pentru a evita noile reglementări în materie de concediu maternal, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit ziare.ro
   Pentru a afla dacă noile reglementări privind concediul maternal au determinat creşterea numărului de cereri de operaţii prin cezariană, am pretins că soţia unuia dintre noi este însărcinată şi estimează să nască la începutul lunii ianuarie. Ea vrea însă să rămână doi ani acasă, pentru a creşte copilul, cu o indemnizaţie mărită. Am întrebat personalul medical dacă este posibil să nască până pe 31 decembrie.
   Medicii şi infirmierele de la Spitalul Universitar din Bucureşti nu s-au arătat deloc surprinşi de solicitarea noastră. Ba chiar ne-au învăţat care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm pentru a respecta legea şi a nu pune în pericol sănătatea soţiei.
   „Nu sunteţi primul care veniţi. Şi să vedeţi ce de cezariene o să fie acum, în decembrie!", ne-a declarat, râzând, o infirmieră. Totuşi, puţini obstreticieni se angajează într-o asemenea operaţie delicată. „Mergeţi la camera de gardă, să vedeţi dacă vă primesc. Dar e mai greu, dacă nu v-au urmărit medicii de aici", ne-a explicat o asistentă.
   La Maternitatea Bucur, gravidele au constatat că programul medicilor a devenit mai încărcat. „Da, sunt mai multe care vor să facă cezariană. Sunt mereu sălile pline. Nu ştiu dacă toate sunt provocate, dar e posibil orice. Oricum, e convenabil să stai acasă şi să iei 400 de euro de la stat", a recunoscut o tânără.
Cezariana la cerere nu se decontează
   Pe de altă parte, managerul medical al Spitalului Clinic de Obstretică „Filantropia" din Capitală, dr. Stelian Pană, ne-a declarat că nu cunoaşte situaţii ca acelea relatate mai sus. „Eu am un singur caz, o pacientă care e reprezentant medical şi care mi-a spus că, din contră, vrea să nască în ianuarie, pentru că i-ar conveni noua variantă a legii. Dar invers nu ştiu, deşi am vreo patru paciente care au termen în ianuarie", a precizat medical. Acesta a afirmat că în unitatea pe care o conduce nu se practică operaţiile de cezariană provocate înainte de data când gravida trebuie să nască natural.
„Dacă sarcina e mai mică de 38 de săptămâni, pot apărea câteva probleme la făt, precum hemoragia cerebrală sau imaturitate pulmonară", a avertizat managerul medical de la Filantropia.
   Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Antonie Irimie, ne-a declarat că e greu de stabilit dacă există un fenomen privind cezarienele provocate. „Normal, aceste operaţii se fac numai cu indicaţii medicale. Nu poate veni pacienta să ceară cezariană. Dacă naşterea este înainte de termen se pune în pericol sănătatea copilului. Pe de altă parte, dacă există un astfel de caz, spitalele, fie de stat sau private, evită să menţioneze aşa ceva, deoarece casele de sănătate nu decontează cezariene la cerere", a precizat Cristian Antonie Irimie.
Doar un an concediu maternal
   Dacă până acum, femeile cu venituri mari primeau 85% din salariu pentru o perioadă de doi ani de maternitate, de la 1 ianuarie 2011 viitoarele mame vor avea de optat între două variante: ori primesc 75% din salariul avut până în momentul naşterii, dar nu mai mult de 3400 de lei pe lună. De asemenea, perioada de concediu scade la un an. Dacă aleg a doua variantă, mamele pot sta acasă doi ani, însă cu o indemnizaţie maximă de 1.200 de lei pe lună. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web