Peste 90 la sută din cardurile de sănătate au ajuns la asiguraţi şi peste 100.000 au fost deja activate, urmând ca, de la 1 februarie, cel mai probabil, folosirea acestora să devină obligatorie, a declarat joi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale cabinet de medicină primara, spital, ambulatoriu, laborator la care asiguratul va apela prima data după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului de transport al cardului (000) cu un PIN din patru cifre ales de asigurat , pe care acesta nu trebuie să îl divulge. PIN-ul rămâne în proprietatea asiguratului, la fel ca şi cel de la cardul bancar. Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice.
Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul PIN. Instant, aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este sau nu asigurat. Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate. Pentru serviciile medicale de urgentă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate, scrie ziarul Evenimentul.