Dorohoi News Logo

Sarea in exces este periculoasa

Excesul-de-sare

Sodiul este un mineral esential care se gaseste in foarte multe alimente, cea mai cunoscuta sursa fiind sarea de bucatarie. Multi barbati consuma prea multa sare, adaugand in plus la mancarea deja sarata. Cei mai multi sunt constienti ca, in exces, aceasta nu este benefica organismului, insa putini stiu de ce si mai putini iau masuri spre a reduce consumul. Pentru a afla mai multe despre ce cantitate de sare este indicat sa consumi sau motivele pentru care aceasta ar trebui limitata, Askmen.com te ajuta cu cateva informatii.

1. Efectele pozitive si negative ale sodiului
Corpul uman are nevoie de sodiu pentru a functiona corect. In special, acesta ajuta la mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste lichidele din organism, ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase si influenteaza contractiile musculare.
   Rinichii controleaza sodiul din organism. Daca nivelul este prea scazut, acestia retin sodiu; daca este prea ridicat elimina excesul prin urina, insa, daca dintr-un anume motiv rinichii nu functioneaza cum trebuie, sau consumi prea multa sare, sodiul incepe sa se acumuleze in sange.
  Si, pentru ca acesta retine apa determina cresterea volumului de sange si implicit marirea tensiunii arteriale, acesta fiind motivul de baza pentru care nu este bine sa consumi sare in exces. Iar cresterea tensiunii arteriale este un factor de risc pentru boli de inima si accident vascular cerebral, Romania ocupand locul patru in lume anul acesta dupa numarul deceselor cauzate de afectiunile cardiovasculare.

2. De cata sare ai nevoie?

Cantitatile de sodiu recomandate pe zi sunt: 1.500 de miligrame pentru persoanele care au intre 9 si 50 de ani, 1.300 de miligrame pentru cele care au intre 51 si 70 de ani si 1.200 de miligrame pentru cei care au peste 70 de ani, scrie 9am.ro
   Limita maxima pentru un adult sanatos este de 2.300 de miligrame pe zi, iar daca suferi de tensiune arteriala, boli de rinichi sau diabet limita maxima este de 1.500 de miligrame.
   Sarea de bucatarie contine sodiu in proportie de 40% astfel ca 2.300 de miligrame inseamna aproximativ o lingura cu sare.

3. Ce sa faci pentru a micsora consumul
In afara de sarea de bucatarie, printre sursele naturale de sodiu se numara si laptele, sfecla de zahar, telina. De asemenea, sodiul se gaseste, adaugat insa, si in alimentele procesate care sunt disponibile in comert, cum ar fi produsele din carne (sunca, bacon, carnati), covrigeii, chipsurile, supele instant, ketchup-ul. In plus, toate produsele de la restaurantele de tip fast-food au un continut ridicat de sodiu, chiar excesiv.
   Din cauza faptului ca sodiul se gaseste in multe alimente, consumul este destul de greu de redus. Un prim pas, si cel mai important, ar fi sa nu mai pui sare la mancarurile deja sarate.
   Apoi, conteaza destul de mult sa dai jos bucatile de sare vizibile de pe covrigei si alte produse de acest gen. Mai poti de asemenea sa reduci consumul de alimente procesate si semipreparate, in special supele instant sau carnea afumata, care este si foarte sarata, iar in cele din urma te poate ajuta si sa folosesti alternative la sare, cum sunt clorura de magneziu sau clorura de potasiu. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web