Spondiloza cervicala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale persoanelor care petrec mult timp pe scaun, la birou.
Spondiloza cervicala presupune modificarea oaselor, vertebrelor, a discurilor si a incheieturilor de la nivelul gatului. Aceste modificari sunt cauzate de imbatranire. Cu timpul, vertebrele cedeaza, se pierde lichid si intepenesc. De aceea boala este intalnita frecvent in randul persoanelor trecute de varsta a doua.
Ca urmare a degenerarii vertebrelor si a altor cartilagii, apar formatiuni denumite osteofite (ciocuri de papagal). Acestea duc, de asemenea, spre ingustarea canalului spinal si contribuie la aparitia unei alte afectiuni, denumite stenoza spinala.
Spondiloza cervicala cauzeaza dureri de gat si intepenirea acestuia. Desi spondiloza cervicala este o afectiune care nu progreseaza, in cazurile severe este recomandata interventia chirurgicala.
Care sunt factorii de risc pentru aparitia spondilozei cervicale
Ceafa este formata din coloana cervicala, muschi si ligamente care inconjoara gatul spre a-i conferi suport. Coloana cervicala este alcatuita din 7 vertebre, primele doua fiind diferite ca forma intrucat ele ataseaza craniul de colonala vertebrala si permit capului sa se miste dintr-o parte in alta. Urmatoarele 5 oase sunt cilindrice si sunt legate intre ele prin incheieturi, iar intre vertebre sunt “discuri”. Aceste discuri sunt moi, asemanatoare gelului si au rolul de a atenua socurile si de a permite coloanei vertebrale sa fie flexibila. Ligamentele adiacente sporesc suportul si puterea vertebrelor, iar muschii permit coloanei vertebrale sa se aplece si sa faca diverse miscari.
Maduva spinarii contine multi nervi care fac legatura intre creier si restul organismului. Ea este protejata de coloana vertebrala. Citeste continuarea pe sfatulparintilor.ro