Este firesc ca parul sa cada, insa prea mult cazut intr-o perioada mai scurta poate genera neplaceri la nivelul podoabei capilare, de la greutatea in aranjare a parului pana la chelire.
Totul de la regimul alimentar pana la modul de ingrijire a parului poate contribui la o podoaba capilara frumoasa sau, dimpotriva, la caderea parului. Exista insa cateva metode prin care poti sa opresti caderea parului sau, mai exact, reducerea numarului de fire cazute in mod natural din cap.
Iata cateva metode sanatoase, simple si ieftine prin care poti sa incetinesti procesul de cadere a parului.
Maseaza-ti scalpul
Masajul scalpului stimuleaza celulele vii si circulatia sangelui si indeparteaza celulele moarte care uneori risca sa le “asfixieze” pe cele vii. Masajul scalpului trebuie efectuat cu gentilete, cu buricul degetelor, niciodata cu unghiile pentru a nu irita pielea capului. Incepe de la frunte si continua pana la ceafa. Astfel iti imbunatatesti irigarea cu sange a vaselor de sange de pe scalp, fapt care stimuleaza si cresterea foliculilor de par. O data sau de doua ori pe saptamana ar trebui masat cu delicatete scalpul cel putin 10-15 minute.
Perie-ti parul cu grija
Peria sau pieptanul pot face mai mult rau decat bine daca ai obiceiul sa tragi de par pentru a-l descurca. Actiunea de a trage de par afecteaza radacinile si poate duce la pierderea permanenta a firelor de par, nu doar la fragilizarea si ruperea lor. Perie-te corect pe cap incepand cu varfurile parului si urcand incet spre radacini, descurcand cu delicatete fiecare sectiune a parului fara a trage de el.
Ai grija cand lucrezi pe parul ud
Parul ud este cel mai fragil, asadar trebuie sa actionezi si cu mai multa delicatete atunci cand lucrezi pe parul ud. Spre exemplu, daca iti descurci parul dupa ce te dai cu balsam sau masca de par, asigura-te ca aceasta a actionat cel putin 10 minute si abia mai apoi incep sa descurci parul lent cu degetele sau cu o un pieptan cu dintii foarte rari, niciodata cu o perie sau pieptan cu dintii foarte desi.
Redu expunerea la soare
Prea mult soare dauneaza firelor de par si usuca scalpul, motiv pentru care ar trebui sa-ti protejezi podoaba capilara atat cu o palarie sau o esarfa in zilele torice, cat si cu un ser special de protectie impotriva razelor UV.
Consuma mai multe proteine
Parul este facut din proteine, iar celulele care compun fiecare fir de par sunt pe locul 2 in ceea ce priveste viteza de reproducere celulara a organismului. Pe de alta parte, cum firele de par nu reprezinta un tesut cu valoare vitala, ele sunt hranite ultimele. Din acest motiv, ar trebui sa cresti aportul de proteine in regimul alimentar pentru ca si podoaba capilara sa primeasca „hrana”. Ouale, peste, puiul si iaurtul grecesc sunt surse bune de proteine!
Redu temperatura apei cand te speli pe cap
Este firesc ca zilnic sa cada intre 50 si 150 de fire de par pe zi, iar cel mai des cad la periere si la dus, cand te speli pe cap. Totusi, cu cat cad mai putine, cu atat mai bine. In acest sens, este indicat sa ai grija ca temperatura apei cand te speli pe cap sa nu fie foarte ridicata, caci dauneaza uleiurilor naturale de pe firele de par care au rolul de a le proteja si deschide porii scalpului in asa fel incat dauneaza radacinilor. Asadar, redu temperatura apei cand te speli pe cap. Sursa. lyla.ro