Urzica se întâlnește în întreaga țarã din câmpie pânã la munte. În scopuri terapeutice se folosesc frunzele. Conține substanțe de naturã proteicã, având un mare numãr de aminoacizi, substanțe de naturã glucidicã, amine, steroli, cetone printre care metilheptenona și acetofenona, ulei volatil, sitosteroli, acid formic și acetic, polivitamina A, vitaminele C, B12, și K, acid pantotenic, clorofilã, protoporfirinã, beta caroten, sãruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați.
Utilizare. Crește diureza; are acțiune hemostaticã, troficã, emolientã și expectorantã; activeazã circulația sângelui cu eliberare de histamine; eliminã acidul uric; este astringentã și antisepticã; antimicrobianã și antidiareicã; vitaminizantã și hipoglicemiantã; acțiune depurativã și galactogogã.
Intern sub formã de ceai, în bronșite, iar în stãri de avitaminozã, o curã de urzici aduce o revigorare a întregului organism. Datoritã substanțelor proteice și vitaminelor este folosit ca aliment. integral pe doctorulzilei.ro