Dorohoi News Logo

Durerile de cap

durerile de cap

Dacă vă confruntaţi cu aceasta de ani de zile nu vă faceţi mari griji. Pentru durerile neaşteptate, consultaţi medicul. Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt tensiunea crescută, migrenele, sinuzitele. Totuşi, cefaleea poate apărea şi în urma unor „descărcări hormonale", boli reumatice ori din cauza surmenajului cronic, scrie romanialibera.ro. „Am dureri de cap de ani de zile şi nu le descopăr cauza. Foarte mult timp mi s-a spus că am sinuzită, dar testele făcute au arătat că nu sufăr de aşa ceva. Am umblat din doctor în doctor şi tot nu am reuşit să descopăr ce am. Nu am aflat nici măcar cum pot să fac diferenţa între migrenă şi simpla durere de cap", zice Andreea Cristea (40 de ani), o pacientă din Bucureşti.
70% din dureri, date de anxietate
Neurologii susţin însă că inclusiv specialiştilor le este greu să distingă între numeroasele tipuri de dureri de cap şi că doar mai multe baterii de teste pot ajuta la descifrarea cauzelor. „Nu este atât de simplu să faci diferenţa între durerea de cap care cedează la algocalmin şi o migrenă. Unele dureri pot avea cauze organice, spre exemplu hemoragii sau tumori cerebrale şi atunci sunt necesare examene de imagistică", explică profesorul Ovidiu Băjenaru, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă. Acesta vinde totuşi un pont celor îngrijoraţi că se confruntă des cu cefaleea. „Dacă sunt dureri pe care le ştiţi de ani de zile, să nu vă îngrijoreze prea tare. Dacă vă iau însă prin surprindere, s-au declanşat brusc, nu mai aşteptaţi şi consultaţi neurologul", sugerează medicul.
Ultimele studii din domeniul neuroştiinţelor arată că 70% din durerile de cap sunt date de anxietate, stresul fiind acum boala care „macină" organismul tuturor. „Cei foarte stresaţi suferă de contractarea muşchilor cefei, iar o proastă circulaţie a sângelui în această zonă ar putea fi cauza durerilor de cap", spune doctorul Băjenaru. Nu doar anxioşii suferă de dureri de cap, ci şi depresivii, iar percepţia lor asupra problemelor este accentuată.
Săgeţi care trec prin cap
Oboseala cronică dată de perioadele de agitaţie continuă şi de insomnii poate fi o altă cauză a durerilor de cap puternice. „Am trecut printr-un astfel de moment. Uneori mă trezeam din somn din cauza coşmarurilor şi simţeam cum îmi plesneşte capul de durere", povesteşte Diana Andreescu (35 de ani). O soluţie pentru „vindecarea" unor astfel de dureri ar fi psihoterapia, unde învăţaţi cum să vă controlaţi stresul, dar şi masajul ori schimbarea poziţiei pe scaun. Nu în ultimul rând, perioadele de pauză ori concediul pot fi de ajutor pentru reechilibrarea organismui. Endocrinologii amintesc şi de influenţa pe care o pot avea hormonii asupra sistemului cerebral. „Înainte de menstruaţie sau o dată cu intrarea la menopauză pot apărea dureri de cap puternice", spune medicul endocrinolog Virgil Lepădatu, din Brăila.
Pe de altă parte, sunt şi afecţiuni endocrinologice deosebit de periculoase care pot implica dureri de cap. „Spre exemplu tumorile hipofizare. În cazul acestora, durerea va fi pe ambele părţi şi va fi asemănătoare unor săgeţi care trec prin cap", explică endocrinologul Virgil Lepădatu, adăugând că există tratament radiologic ori chirurgical pentru astfel de tumori. Durerile articulare date de artroze sau alte boli reumatismale pot declanşa, de asemenea, cefalee. „Şi mai sunt şi bolile autoimune, cum este sindromul antifosfolipidic, care duc la probleme circulatorii şi, implicit, la cefalee puternică", aminteşte Antoaneta Răceală, medic reumatolog.
Avertismente
Senzaţia puternică de foame declanşează migrene
Nu trataţi cu indiferenţă durerile de cap. Unele pot prevesti un atac vascular cerebral.
Verificaţi-vă anual dioptriile. Problemele cu vederea se pot lăsa cu cefalee.
Nu staţi mai mult de opt ore în faţa computerului. Dacă aţi lucrat toată ziua la calculator, evitaţi să deschideţi PC-ul şi acasă.
Luaţi trei mese pe zi. Dacă sunteţi predispus migrenelor, senzaţia de foame le va declanşa numaidecât.
Evitaţi să staţi în mirosuri puternice provenite de la vopseluri şi parfumuri. Acestea pot declanşa migrene, deoarece din mucoasa nazală se transmit impulsuri către creier.
Nu vă strângeţi parul foarte tare în coadă, deoarece la rădăcina firelor de păr se află vase de sânge pe care le comprimaţi cu astfel de accesorii.
Atenţie la brânzeturile cu mucegai, feta, brânza de tip cheddar, mozzarella, parmezan, precum şi la vinuri ori lichioruri. Conţin substanţe care pot declanşa dureri de cap. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web